Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Interreligieus debat met documentaire

zaltbommel • Tijdens het jaarlijkse interreligieuze debat in Zaltbommel op 15 maart gaat de documentaire De Brug in première. De film gaat over de Marokkaanse gemeenschap in Zaltbommel tussen 2009 en nu. Afgelopen jaar heeft Lienke Roos een documentaire gemaakt over de integratie van de Marokkaanse (jongeren)gemeenschap in Zaltbommel. Ze voerde gesprekken met oud-burgemeester Albert van den Bosch, wijkagente Patricia Allard van de Vergt en het centrum, buurtouders Amar Rahou en Said Kaaouass en met een van de jongeren.
Rond 2009 was er veel overlast door Marokkaanse jongeren in Zaltbommel. De stad haalde het landelijke nieuws, onder meer door het kordate optreden van Van den Bosch. De situatie is in de jaren erna sterk verbeterd. De interviews worden afgewisseld met scènes die de multiculturele samenleving van Zaltbommel weergeven: de wekelijkse ronde van de Buurtouders, de jaarlijkse bijeenkomst van buren en een door de buurtouders georganiseerd voetbaltoernooi. Dit sluit aan op het thema van de avond: de toekomst en kansen voor jongeren in Zaltbommel. Na de documentaire is er ruimte voor vragen aan Roos. Vervolgens zal oud-predikant Henk Veltkamp het woord voeren door stellingen aan te dragen waar men op kan reageren. De debatavond wordt zoals ieder jaar georganiseerd door Al Amal, Raad van Kerken en welzijnsstichting Kompas. Dit jaar is de bijeenkomst in de aula van het Cambium, locatie De Waard aan de Oude Bosscheweg te Zaltbommel. De deur gaat open om 19:00 uur, de documentaire begint om 19:30 uur.


Schade oud & nieuw flink hoger

zaltbommel• De schade van de jaarwisseling in Zaltbommel bedraagt 48.853 euro. Dat heeft de gemeente donderdag bekend gemaakt. Hoewel de schade aan het asfalt, verkeersborden, afvalbakken en dergelijke afgelopen jaarwisseling lager was dan voorgaande jaren zijn de totale kosten voor het herstellen van schade, schoonmaken en opruimen ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit komt voornamelijk door ernstige vernielingen met een molotovcocktail aan de basisschool en gymzaal in Bruchem (schade 20.000 euro) en vernielingen aan een rioolkast in Poederoijen (12.000 euro) en een stroomkast in Aalst (3.500 euro). Er waren geen verstoringen van de openbare orde of geweld tegen hulpverleners en de evenementen verliepen goed, volgens de gemeente. Burgemeester Peter Rehwinkel: "Helaas werpen drie grote vernielingen een smet op de jaarwisseling, die verder gemoedelijk verliep. Het repareren van de schades kost elk jaar weer veel gemeenschapsgeld. Er zal dan ook alles op alles worden gezet om de daders in de kraag te vatten." Rehwinkel roept getuigen op zich te melden bij de politie. In de gehele gemeente was het voor de brandweer over het algemeen rustig. Van de 44 meldingen die in totaal tijdens de jaarwisseling bij de brandweer binnenkwamen, kwamen er 21 uit Brakel. Volgens Rehwinkel zijn dat er iets minder dan vorig jaar: "Maar nog steeds teveel." Opvallend was dit jaar dat er de laatste dagen voor de jaarwisseling veel preventief geruimd moest worden op open bouwplekken. Volgens de gemeente hadden diverse aannemers 'open bouwplekken' waar veel brandbaar materiaal lag. De buitendienst heeft veel kosten gemaakt om die plekken op te ruimen. "Handhaving heeft in de aanloop naar oud en nieuw deze bouwplekken bezocht, onder andere in Poederoijen en Aalst", staat in de evaluatie.