Afbeelding
Foto:

Ook een goede voorziening voor gebruikers rolstoelenl komt er

Doelgroepenbad in nieuw zwembad

zaltbommel • Het nieuwe zwembad in de Waluwe krijgt zo goed als zeker een apart doelgroepenbad. Dat bleek donderdagavond uit de vergadering van de carrousel.

SGP en ChristenUnie maken hun keuze pas bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering, maar de overige fracties willen dat het doelgroepenbad er komt. Dat betekent dat de gemeente 15,5 miljoen euro gaat uitgeven aan de bouw van het complex, dat naast een wedstrijdbad ook een nieuwe sporthal krijgt. In de Voorjaarsnota had de gemeenteraad 12,3 miljoen gereserveerd voor het zwembad met de sporthal.

Tijdens de carrouselvergadering pleitten basketbalvereniging Ardito en volleybalvereniging Phoenix voor de duurdere variant van 15,8 miljoen euro, zodat de sporthal aan al hun wensen kan voldoen. Of die variant er gaat komen, moet blijken in de gemeenteraadsvergadering op 22 februari, als de definitieve beslissing wordt genomen. In de discussie in de carrousel bleek dat de politiek zich wel zorgen maakt over de extra kosten (ruim 3 miljoen euro), die de 'luxere' variant met zich meebrengt.

"Gaat de prijs van de bouw van het complex nog meer stijgen", vraagt Kees Metz (ZVV) zich af. "Kunnen eventuele meerkosten uit onze reserves betaald worden. En ik voorzie nog wel meer tegenvallers, kunnen we dat ook uit de reserve betalen?" Ook Hellen Sluiter (GroenLinks) vroeg of de gemeente in financiële problemen gaat komen door de keuze voor de duurdere variant. "Maar", zo relativeerde ze. "De bedragen zijn te overzien, lijkt me. We geven een hoop geld aan het zwembad en de sporthal, ik vind dat we het dan ook goed moeten doen."

Volgens Thom Ummels (D66) is 'beknibbelen' op de uitgaven 'het domste' wat je kunt doen. "Dit zwembad moet meer zijn dan een bak water, we moeten er tientallen jaren mee doen." Hij drong er bij de wethouder ook op aan om vooral de toekomstige gebruikers van het complex goed te betrekken bij de plannen voor het gebouw. SGP-fractievoorzitter Geert Bok maakt zich zorgen over financiële consequenties van de beslissing. Hij had vooral vragen over de toekomstige exploitatie van het gebouw en wil voor de gemeenteraadsvergadering meer informatie van de wethouder over bijvoorbeeld de toekomstige huuropbrengsten. Hein de Kort (CDA) stelde voor dat nog eens goed gekeken wordt naar details in het voorstel, waardoor wellicht kosten bespaard kunnen worden. "In de Verenigings-variant staat een sauna gepland", gaf hij als voorbeeld. Die zou er volgens hem misschien wel uit kunnen om zo kosten te besparen.

Volgens wethouder Han Looijen is in de huidige berekeningen de exploitatie 'heel conservatief' meegenomen. "De exploitatie wordt pas aanbesteed nadat de keuze voor het gebouw is gemaakt", zei hij. "Daar moet de gemeenteraad dan weer een beslissing over nemen. Dat kan gevolgen hebben voor de huur die verenigingen moeten gaan betalen." Hij beloofde wel dat het college gaat bekijken hoe de verenigingen eventueel zelf een rol kunnen krijgen in de exploitatie van het horecagedeelte, zodat zij daarmee misschien geld kunnen verdienen. Ook deed hij een toezegging aan inspreekster Janny Lagendijk, die vroeg om een goede voorziening voor gebruikers van rolstoelen. Als het aan de wethouder ligt, komt die voorziening er.

Britta Alink