donderdag 8 februari

Frietmiddag
12:00, Rossum, De Vaste Burcht. Lunch met friet, kroket, frikandel, salade, appelmoes en nagerecht. Deelname kost 4,50 euro. Aanmelden kan via: 0418-664664 of welzijnvb@stmr.nl

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door Lisette Le Blanc over 'The Americain Dream', een expositie in het Drents Museum in Assen. Amerikaans Realisme van 1945 tot 1965. Met werken van o.a. Edward Hopper, Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Entree: 12,50 euro. Reserveren via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Inloopspreekuur Klik & Tik
15:00-16:30, Zaltbommel, bibliotheek. Je bankzaken regelen, solliciteren of een DigiD aanvragen: het gaat bijna allemaal via internet. Wil je vaardiger worden in het gebruik van internet? Ben je een beginnende computergebruiker en wil je in een veilige omgeving oefenen op de PC? Kom dan eens langs. Deelname is gratis.

Brabantzorg Reizen
18:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Informatiebijeenkomst over seniorenvakanties en -dagtochten in binnen- en buitenland. Begeleide reizen én zorgreizen. Meer informatie: brabantzorg.reizen@brabantzorg.eu of 0412-622678.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet? Koning Willem I College, Gemeente Maasdriel en Bibliotheek Rivierenland bieden je die mogelijk in Het Leerpunt. Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Informatie en aanmelden bij docente Anneke Dorleijn: 06-29462318 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Klaviermuziek van Purcell
20:15, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Concert door de jonge Franse klavecinist Jean-Luc Ho. hij is een echte dichter. Met zijn stille kracht is hij de perfecte partij voor de bedrieglijk eenvoudige klaviermuziek van Henry Purcell. Want achter Purcells ongekunstelde suites en lessons gaat een charmante maar kwetsbare harmonische wereld schuil die allesbehalve oppervlakkig is. Entree: 23 euro (Vrienden: 19 euro, CJP/student: 10 euro).

vrijdag 9 februari

Sollicitatietrainingen
9:00-10:30, Kerkdriel, bibliotheek. Brede oriëntatietraining en sollicitatietraining met loopbaanadviseur/ sollicitatietrainer Erica Eykema. De training heeft een basisprogramma en wordt aangevuld met onderwerpen van de deelnemers zelf. Informatie en aanmelden: 06-21958250 of ericaeykema@hotmail.com
www.kompasbommelerwaard.nl

TaalPlus
9:00-11:30, Kerkdriel/Ammerzoden, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Door o.a. zelf gesprekken te kunnen voeren op school, bij de dokter, de tandarts, in de winkel of de bank. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden: kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers een kaartje leggen, een spel spelen, koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee.

Optocht Peerdendurp
12:30, Hedel, Kasteellaan. Optocht voor kinderen van de basisscholen De Pollenhof en Lispeltuut.

Wintermarkt Poederoijen
16:00-20:30, Breed assortiment aan levensmiddelen zoals fruit, slaatjes, luxe zuivel, koeken, gebak en rookworsten. Ook volop keus aan speelgoed, planten en bloemen. De Zendingscommissie verkoopt kaarten, legosets, boeken en kleine vliegtuigjes t.b.v. MAF Nederland. Voor jongeren zijn er diverse spellen en er is allerlei lekkers te eten zoals dampende soep, verse koffie of een overheerlijk patatje met snack. Om 20:00 uur verkoop bij opbod van de restanten. De opbrengst is bestemd voor de hersteld hervormde gemeente Poederoijen en Loevestein.

zaterdag 10 februari

Klaverjas Marathon
10:00-22:00, Bruchem, 't CAF. Twaalf uur achter elkaar klaverjassen. Met lunch, avondeten en tussendoortjes voor de deelnemers. Ontvangst met koffie, leuke prijzen. Deelname kost 25 euro per persoon (excl. drankjes). Aanmelden kan in 't CAF of via: 06-54365508.

Optocht Mispelgat
13:33, Zaltbommel, Gisbert Schairtweg. Optocht Mispelgat met aansluitend tot 17:00 uur een spetterend openlucht carnavalsfeest op de Markt (bij heel slechts weer gaat dit feest niet door).

Digitale vragen
13:30-15:00, Ammerzoden, bibliotheek. Inloopmiddag voor alle digitale vragen. Over informatie zoeken op internet, digitale afspraken maken, downloaden van apps, gebruik maken van NS Reisplanner, aanvragen van een DigiD en nog veel meer. Deelname is gratis.

Fietsexcursie Watervogels
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met ervaren gidsen van natuurorganisatie IVN fietsen naar de uiterwaarden langs de Waal om te kijken naar de watervogels. Een aantal soorten overwintert hier alleen, ze broeden in noordelijker streken. Vertrek vanaf de parkeerplaats van Het Stroomhuis, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Optocht Lorredurp
14:11, Rossum, dorpshuis De Parel. De Lorredurper Optocht.

Familiecarnaval Peerdedurp
14:00, Hedel, 't Gelre's End. Feesten met DJ Mitch, blaaskapel Knoidum, blaaskapel Ons Clubke en CV RIO. Optreden van De Dorini's. Drinken, chips en snoep voor de kinderen.

Optocht Schumersdurp
14:41, Velddriel, De Boxhof. Start Schumersdurper optocht m.m.v. De Veldraod, fanfare La Harpe, de Piepelenbergers en de Peuteblékers.

Optocht Poalingdurp
19:00, Heerewaarden, café De Heere van Waerden. Sleuteloverdracht en proclamatie. Om 19:11 uur start Verlichte Optocht van De Moasmeerminnen. Aansluitend feestavond.

Carnavalsdienst
19:00, Ammerzoden, H St Willibrorduskerk. Carnavalsdienst Ut Malse Arckeldurp. Daarna Taailappen in alle café's en het 111% Alcoholvrij Kalverbal in de Apres Ski Hut.

Psalmzangavond
19:30, Brakel, Grote Kerk. Psalmzangavond. Tijdens deze avond wordt stilgestaan bij de Jeugdwerkactie van de JBGG 'Geloofwaardig onderwijs'.Toegang vrij. Collecte t.b.v. de Jeugdwerkactie.

Openingsbal Spreeuwendurp
20:11, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Openingsbal met een delegatie van de Raad van Elf.

zondag 11 februari

Optocht Spreeuwendurp
10:31, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Na de optocht middagmatinee in het Spreeuwennest en vanaf 20:31 uur Spreeuwenbal.

Op de koffie bij de Herbergier
13:00, Hedel, Herberg De Zwaan. Feesten met DJ Mari Kanarie, blaaskapel Ons Clubke en CV RIO. Optreden van De Dorini's en feestzanger Ricardo. Voor de kinderen is er een springkussen.

Teskesdurper optocht
14:11, Kerkdriel, Mgr. Zwijsenplein. De grote optocht met aansluitend Pleinfeest.

Bliekskesmiddag (55+)
14:00, Heerewaarden, mfc De Steen. Vermakelijke middag verzorgd door de Moasmeerminnen met een gastoptreden door zanger Dirk.

Optocht Ut Malse Arckeldurp
14:33, Ammerzoden, winkelcentrum De Haar. Start van de Groote Optocht van Ut Malse Arckeldurp.

Bachcantate in Culemborg
19:00-20:15, Culemborg, Grote of Barbarakerk. Plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren de cantate 'Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott' (BWV 127) van J.S. Bach uit. Solisten zijn: Tanja Obalski,(sopraan), n.n. (tenor) en Bas Kuijlenbur (bas). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel. De uitvoering vindt plaats tijdens de vesperdienst.

maandag 12 februari

Grapjassenbal Schumersdurp
10:41, Velddriel, De Boxhof. Met clown No No, vanaf 15:11 uur Open Podiumbal met o.a. DJ Dré, een danswedstrijd voor de jeugd (17:11) en vanaf 21:30 uur Optreden van Johnny Gold.

Kinderoptocht Teskesdurp
12:31, Kerkdriel, Mgr Zwijsenplein. Start Kinderoptocht plus van 14:00 tot 16:00 uur Seniorenbal in de Leyenstein.

Kindermiddag Poalingdurp
13:30, Heerewaarden, mfc De Steen. Feestmiddag voor alle leeftijden met aandacht voor de kleinsten en de jeugd. After Party in café De Heere van Waerde.

Snotneuzenbal en Mega Maandag
14:00, Rossum (Lorredurp), De Parel. Snotneuzenbal met Kidz DJ. Vanaf 20:00 uur Mega Maandag Bal met Raymond Hermans, Mental Theo en DJ Maxx Lips.

Kindermiddag Spreeuwendurp
14:11, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Gezellige kindermiddag 'De Confetti Carnaval Show' in het Spreeuwennest.

Knarrenbal in De Leyenstein
14:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Voor alle knarren uit de gemeente Maasdriel. Met carnavaleske voordrachten van carnavalsverenigingen De Schumers en De Veldroad, ouderwets gezellige muziekskes van DJ Knar Chris dun 1e en gratis loterij met kans op een gratis diner. Entree: 7,50 euro incl. koffie, thee, twee consumpties en hapjes. Aansluitend stamppot en/of erwtensoep eten á 8,95 euro. Kaarten reserveren kan vai: 06-13517036 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Repetitie The Armed Man
20:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Start van de repetities voor 'The Armed Man. A Mass for Peace' van karl jenkins. Projectzangers zijn van harte welkom. Aanmelden:
www.kzm-belcanto.nl

dinsdag 13 februari

Carnavalsbingo
14:00, Hedel, seniorenhof De Munt. Met leuke prijzen.

Boerenbruiloft Mispelgat
14:11, Zaltbommel, Markt. Het bruidspaar rijdt in een aangespannen rijtuig vanaf het stadhuis naar de Mispelpoort, voorafgegaan door de boerenkapel en gevolgd door een bonte stoet van genodigden, Prins Maerten XVI en de Raad van Elf. Na de huwelijks ceremonie groot feest met gezamenlijke boerenmaaltijd.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:00, Kerkdriel, bibliotheek. Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet? Koning Willem I College, Gemeente Maasdriel en Bibliotheek Rivierenland bieden in Leerpunt. Deelname kost een kleine bijdrage voor lesmaterialen. Aanmelden bij Joke Borsje: 06-18194357.

woensdag 14 februari

Leerpunt Maasdriel
9:00-12:00, Kerkdriel, bibliotheek. Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet. Deelname kost een kleine bijdrage voor lesmaterialen. Info opvragen kan via 06-29462318 of mail naar leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Inloopspreekuur E-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Lukt het maar niet om de E-books van de bibliotheek op een tablet of eReader te zetten of een account aan te maken op het E-bookplatform? De uitleg is gratis. Neem de eReader, smartphone of tablet mee. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Mindfulness en Zelfcompassie
11:00-21:00, Ophemert, Het Steenuiltje. Vrijblijvende kennismakingsgesprekken en intake voor de Mindfulness Training of de Zelfcompassie Training, die allebei op 2 maart starten. Meer informatie:
www.heelimperfect.nl

Open eettafel
11:30, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Deelname kost 8 euro. Voor vervoer, aanmelding of meer informatie: 0418-552312 of 0418-552337.

Struintocht langs de Waal
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Avontuurlijke struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen. Aanmelden niet nodig

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Vacare in Hurns Kerkje
20:00, 21:15, Hurwenen, Hurns Kerkje. Maandelijkse christelijke meditatie. tijd voor verstilling en inkeer. Meer informatie bij ds. Lia Davidse: 0418-648962.

SGP-campagneavond
20:00, Gameren, Gambora. SGP campagne-avond voor de gemeenteraadsverkiezingen. Speciale gastspreker is politiek commentator, jurist en zelfstandig ondernemer Cor Verkade. Hij zal een bijdrage leveren over het thema 'christelijke politiek anno 2018'. Lijsttrekker Geert Bok gaat het hebben over 'Goed wonen'. Ook is er een forumdiscussie en debat. De koffie staat klaar vanaf 19:30 uur.
zaltbommel.sgp.nl

donderdag 15 februari

Open maaltijd Bruchem
11:30, Bruchem, gebouw Eben-Haëzer. Georganiseerd door Samen Delen. Voor 55-plussers uit Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen en Nederhemert. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan t/m 12 februari bij Bep van Holland: 0418-551988 of Wilma Kreling: 0418-644601.

Gesprekslunch SOOH
12:00, Hedel, Gelre's End. Jacomien de Bruin geeft presentatie over Zorg & Welzijn. Deelname kost 5,50 euro. Aanmelden kan tot 13 februari bij mevr. J. Wolfert: 073-5991247 of mevr. M. Lagarde: 073-5994508 of 06-54942354.

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'De Huisarts'. Een huisarts uit de regio spreekt over de diagnose dementie en over de ondersteuning door de huisartsenpraktijk bij beginnende dementie. Meer informatie bij Saskia Cornelissen: 0418-634231.

Documentaire 'Océans'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Natuurdocumentaire 'Océans' van het Franse filmmakersduo Jacques Perrin en Jacques Cluzaud. Beelden van het leven in de vijf oceanen op aarde. Met een budget van 50 miljoen euro is vier jaar lang gefilmd op vijftig verschillende locaties. Met een toelichting door filmexpert Marc Westermann. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Geestelijke Groeiavonden Bommelerwaard
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Vanavond neemt Gerrit van Valen ons weer mee in de uitleg van het boek Handelingen. Leerzaam, interactief en verdiepend. Zaal open 19.45 uur. Aanvang 20.00 uur. Koffie, thee of fris gratis. Breng iemand mee. Toegang gratis.
www.geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Lezing Spaanse Griep
20:00, Heerewaarden, bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Oud-Heerewaardenaar Jaap Sepers over oorzaak en gevolg van de vele soorten griep en het gegeven dat een vogelpoepje van wilde vogels miljoenen virusdeeltjes kan bevatten. Met extra aandacht voor de Spaanse Griep, die in 1918 uitmondde tot een wereldramp en alleen al in Nederland ongeveer 30.000 mensenlevens eiste. Hoe kan het dat in Heerewaarden veel inwoners ziek waren, maar slechts twee doden te betreuren vielen. Entree: 4 euro.
www.bcdegroterivieren.nl

vrijdag 16 februari

Toneel in Gambora
20:00, Gameren, zalencentrum Gambora. Jaarlijkse toneelavond van Oranjevereniging Gameren-Nieuwaal. Toneelvereniging Uit Vriendschap speelt 'De verloofde van mijn vrouw'. Het stuk staat bol van avontuur, verbazing, verwarring en hartstochtelijke liefde. Een hilarisch stuk. Entree: 7 euro, leden: 5 euro, kinderen t/m 12 jaar: 3 euro.

zaterdag 17 februari

Workshop snoeien
9:30, Zaltbommel, zelfplukboomgaard. Workshop/studiedag van fruitgewassen. Door Wouter van Teeffelen van Zelfplukboomgaard 't Straatje en www.mijneigenfruitboom.nl Ochtenddeel met lezing/les in de middag praktijkinstructies in meerdere fruittuinen of boomgaarden. Naast appels en peren is er aandacht voor o.a. rode bes, witte bes, bramen, frambozen, kiwibessen en abrikoos. Deelname kost 60 euro incl. koffie, thee, lunch. Aanmelden: wte@fruitadvies.nl
www.zelfpukboomgaard.nl

Opening MuseumAtelier
14:00, Zaltbommel, Museumcafé Stadskasteel. Officiële opening van het MuseumAtelier op de zolder van het Museumcafé. Tijdens de opening verloting van een gratis kinderfeestje. Na afloop kinderworkshop waarbij de kinderen een klei amulet maken geïnspireerd op bijzondere munten uit de museumcollectie. Reserveren voor de workshop kan via: museumatelierzaltbommel@gmail.com
www.stadskasteelzaltbommel.nl

Opening MuseumAtelier
14:00, Zaltbommel, Museumcafé Stadskasteel. Officiële opening van het MuseumAtelier.

Kick-off MuseumClub
14:30-15:30, Zaltbommel, MuseumAtelier. Workshop 'Amulet, Geluksmunt maken'. Voor kinderen van groep 4 t/m 8. Maak je eigen amulet van klei en laat je inspireren door oude symbolen en munten. Deelname is gratis. Aanmelden via: museumatelierzaltbommel@gmail.com
www.stadskasteelzaltbommel.nl

zondag 18 februari

Koffie/thee middag
14:00, Hedel, seniorenhof De Munt. Gezellig met elkaar babbelen onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

dinsdag 20 februari

Kienen in Het Zonnelied
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kienen in De Terp. Deelname kost 2,50 euro.

Beginnerscursus Aikibudo (zelfverdediging)
Op dinsdag 6 februari 2018 start Buduschool Jishindo met een beginnerscursus Aikibudo (zelfverdediging). De cursus bestaat uit 5 lessen welke plaatsvinden op dinsdagavond aan de Wielkamp 1B in Zaltbommel. De lessen zijn toegankelijk voor jong en oud (vanaf 14 jaar). Er kan al worden meegedaan in een lange trainingsbroek en een t-shirt. Meer info op www.jishindo.nl of tel. 06-12755460

Zingen met Heppie
20:00-21:30, Hurwenen, Hurns Kerkje. Voor iedereen die wil zingen, maar zich niet wil vastleggen bij bijvoorbeeld een koor.

woensdag 21 februari

Tsjaikovsky-festival
10:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Start van het Festival aan de Waal Tsjaikovsky met op woensadg, donderdag en vrijdag vanaf 10:00 masterclasses onder leiding van Martyn van den Hoek, Natasa Popovic en Jon Thorsteinsson. Vrijdag om 20:15 is het openingsconcert, zaterdag om 20:15 een galaconcert met Timmora Rosler en Lis Perry. Zondag zijn er inloop-studentenconcerten door deelnemers aan de masterclasses. Luisteren bij de masterclasses is gratis, de concerten op vrijdag- en zaterdagavond kosten 20,00 euro (tot achttien jaar en studenten gratis). Voor het inloopconcert wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Inloopavond binnenstad
19:00-21:00, Zaltbommel, In de Roos. Inloopavond over de opknapbeurt van de Boschstraat, Gasthuisstraat, Gamerschestraat, Waterstraat en Markt. Herstraten van trottoirs, nieuw straatmeubilair zoals zitbanken, fietsenrekken, prullenbakken en boombeschermingsbeugels. Aanmelden niet nodig.

Verlies in beeld
19:30-22:00, Zaltbommel, De Poorterij (ruimte van Tekenschool Bommelerwaard). InVorm, praktijk voor beeldende therapie, houdt een avond waar deelnemers in beeld brengen hoe ze een verlies met zich meedragen. Creatief zijn is niet nodig. Kosten: 17,50 euro. Info: 06-24446940 of de website:
www.invormtherapie.nl