Onverwacht dartsucces

assen • Andries Sterk mag terugkijken op een voor hem geslaagd optreden tijdens het prestigieuze BDO-toernooi 'Dutch Open'. In 'De Bonte Wever' in Assen steeg de darter uit Well zowel in het koppel- als in het single-toernooi boven zichzelf uit.

Zo wist de 31-jarige Sterk met zijn koppelpartner Pim van Veenendaal in een deelnemersveld van 2048 koppels ver door te dringen, na in de voorgaande zes wedstrijden onder meer oud-BDO-prominent Albertino Essers te hebben uitgeschakeld. Bij de laatste 32 was het koppel Wesley Harms/Richard Veenstra nipt met 2-3 te sterk voor Sterk/Van Veenendaal. Het duo dat begin dit jaar nog actief was op Lakeside zou uiteindelijk ook het gehele koppeltoernooi tijdens de Dutch Open op hun naam schrijven. In de finale rekenden zij af met het koppel Yoeri Duijster/Davy van der Zande. Het werd in de eindstrijd 5-3 in het voordeel van Harms/Veenstra.

Ook in het singlestoernooi verliep het voor Sterk crescendo. Van de 4096 deelnemers overleefde hij de eerste dag. Zo kwam hij voor de zesde keer in zeven achtereenvolgende jaren bij de laatste 64 deelnemers terecht. Daarin trof de darter uit Well de Brit Glen Durrant, die begin dit jaar zijn wereldtitel op Lakeside nog wist te prolongeren. Tegen ieders verwachting in slaagde Sterk erin de regerend wereldkampioen het vuur na aan de schenen te leggen. Bij een 3-2 achterstand kreeg hij drie pijlen op dubbel 20, maar miste, waarna 'Duzza' de overwinning greep. Durrant zou daarna nog tot de finale reiken, waarin hij landgenoot Mark McGeeney trof. Dat was tevens een herhaling van de afgelopen WK-finale op Frimley Green. Waar Durrant destijds nog de winst greep, was het afgelopen weekend McGeeney die revanche nam. Hij schreef het singlestoernooi op zijn naam en hengelde de daarbij behorende winstpremie van 5000,- euro binnen. Al met al was het voor Sterk een weekend waarin hij zichzelf verraste: "Het ging super en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Dan is het natuurlijk jammer dat ik tegen Durrant drie pijlen op 'tops' miste, maar alsnog was het echt een topweekendje."

Voor Gian van Veen verliep het toernooi een stuk minder voorspoedig. Het 15-jarige darttalent uit Poederoijen nam deel in de categorie junioren en moest daarin in de tweede ronde met 1-3 het hoofd buigen tegen Sander Greensides.

Martin van Hemert