• Jacqueline Jans samen met een paar kinderen aan het werk op de zolder van het MuseumCafé.
• Jacqueline Jans samen met een paar kinderen aan het werk op de zolder van het MuseumCafé. Foto: Lya Cattel

Officiële opening op zaterdag 17 februari

'We brengen het museum tot leven'

zaltbommel • De zolder van het Museumcafé in de tuin van het Stadskasteel stond een paar maanden geleden van vloer tot dak vol met spullen. Nu is het grootste gedeelte keurig opgeruimd en ingericht als het nieuwe MuseumAtelier.

Hier op deze gezellige zolder kunnen kinderen van de basisschool 'Kijken, Ontdekken en Doen'. "We brengen op deze manier het museum meer tot leven", vertelt Jacqueline Jans, creatieve duizendpoot en initiatiefneemster van het atelier. Jacqueline is geen onbekende in de Bommelerwaard; ze al bijna dertig jaar in Zaltbommel en heeft al tal van creatieve projecten op haar naam staan. Veel mensen kennen haar bijvoorbeeld van de 'Toffe Tuintjes' in de TorenTuin. Ze is jarenlang beeldend docent geweest in het voortgezet onderwijs, heeft al tien jaar diverse basisschoolprojecten gedaan en was actief als onderwijsadviseur voor cultuuronderwijs. Geen wonder dat cultuurcoach Evelien Baudoin van de gemeente Zaltbommel bij haar uitkwam met de vraag of ze mee wilde werken met een cultuurproject.

Jacqueline had er wel oren naar en ging om tafel met onder andere beheerder Majo Slosser, conservator Liset Le Blanc en bestuurslid Maaike Drummen van Museum Stadskasteel. Want Jacqueline wilde graag dat de cultuurhistorie van de stad en de regio een belangrijke rol gaan spelen in het nieuwe project. "We zijn met kinderen al aan de slag geweest met de Draak van Gelre om te ontdekken waar de naam van de provincie vandaan komt. De veldheer Maarten van Rossem spreekt zeer tot de verbeelding. In de kelder van het museum, waar normaal gesproken niemand mag komen, staat een geheimzinnige kist. We gaan daar samen met de kinderen naar toe en ontdekken de geheimen. In het atelier gaan we vervolgens creatief aan het werk." Ook de tekeningen van Fiep Westendorp komen natuurlijk aanbod. "Maar Zaltbommel is meer dan Fiep", benadrukt Jacqueline. 'Kijken, ontdekken en doen' (DOK) staan centraal in het Museum Atelier. "Ieder kind is van nature creatief", zegt Jacqueline. "Als we ouder worden, beperken we die creativiteit door allerlei regeltjes, we leren het weer af. Ik vind het een uitdaging om de creativiteit hier weer naar voren te halen. Het gaat daarbij niet om het resultaat en of iets wel of niet mooi is. De weg er naar toe is het eindresultaat." Alle workshops en lessen worden verzorgd door geschoolde en ervaren docenten. Bij elke activiteit is er een link naar de collectie in het museum. Door de koppeling van kijken, ontdekken en zelf doen wordt de creativiteit gestimuleerd en komen de kinderen tegelijkertijd in contact met het cultureel erfgoed van de Bommelerwaard. Die combinatie spreekt veel fondsen aan, zodat het MuseumAtelier dan ook kan rekenen op financiële steun van onder andere het Coöperatiefonds van de Rabobank Bommelerwaard, Van Voorden Stichting, Stichting Gravin van Bylandt, Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB fonds.

Naast schoolprojecten en vaste lessen voor kinderen en volwassenen, is er de 'MuseumClub' met workshops waar kinderen zich per keer voor kunnen inschrijven. Voorbeelden van workshops zijn 'Droomkastelen bouwen', 'Experimenteren met Druktechniek' of 'Hoge heren & Deftige Dames'. Ook is het mogelijk om kinderfeestjes te organiseren in het MuseumAtelier. Hier kunnen de jarigen kiezen uit verschillende programma's zoals 'Ridders en Prinsessen', een 'Fiepfeestje' of 'Selfie Art'.

De officiële opening van het MuseumAtelier is op zaterdag 17 februari om 14:00 uur door wethouder Adrie Bragt. Daarna is er een gratis workshop waar in totaal zestien kinderen aan mee kunnen doen. De kinderen gaan die middag een 'klei amulet maken' geïnspireerd op de kostbare gouden Keltische amulet, in het depot van het museum. Aanmelden voor deze workshop is noodzakelijk en kan via: museumatelierzaltbommel@gmail.com

q www.stadskasteelzaltbommel.nl

Britta Alink