Afbeelding
Foto: ingimage

College voorziet problemen met beheer multifunctionele baan

Misschien asfalt op ijsbaan Kerkdriel

kerkdriel • In oude afspraken met de Stichting IJsbaan Maasdriel (SIJM) staat dat de gemeente het leeuwendeel van de kosten moet betalen als de ondergrond van de ijsbaan kapot gaat. Een vervelende verrassing voor de politiek, maar alle partijen waren het erover eens dat afspraak nou eenmaal afspraak is.

Een miljoen

Het Maasdrielse college stelde voor het zeil onder de baan te vervangen. "We hebben ook nagedacht over asfalt, maar als je een baan van composiet wilt, kost dat een miljoen euro", zei wethouder Jan-Hein de Vreede vorige week woensdag tegen de commissie Ruimte. Er is uitgegaan van composiet - duurder dan gewoon asfalt - omdat rolschaatsvereniging Ker-Rolls dan ook gebruik zou kunnen maken van de baan.

Een miljoen wil de politiek er niet voor uittrekken. "Maar ik heb eens navraag gedaan, en in Zuilichem is een skeelerbaan aangelegd voor 240.000 euro", aldus Hans van der Zalm (VVD).

Alle partijen zagen daar voordelen in. Bij vorst ligt er binnen een paar dagen genoeg ijs om te kunnen schaatsen. En asfalt raakt niet lek, dus kan het terrein probleemloos voor andere activiteiten gebruikt worden. Het kampvuur van de kindervakantieweek zou dan ook weer op deze plek plaats kunnen vinden. Dit onderdeel van het timmerdorp wordt nu gehouden bij de Zandmeren.

Het college ziet echter naast de hoge kosten nog andere leeuwen en beren op de weg. De Vreede: "We betwijfelen of er vraag is naar een skeelerbaan. Bovendien is de gemeente nu van april tot oktober verantwoordelijk voor het terrein. Wij gaan daar geen portier neerzetten voor mensen die willen gaan skeeleren. En we denken niet dat SIJM de verantwoordelijkheid het hele jaar door op zich wil nemen."

Het ijsclubbestuur kon daar maandag nog niets over zeggen. "Daar hebben we het in het bestuur nog niet over gehad", zegt voorzitter Ko Hooijmans desgevraagd. "Dunne laagjes opspuiten is inderdaad wel een voordeel, zeker gezien de klimaatverandering. Dan kan de jeugd tenminste wat vaker schaatsen, want nu leren ze het bijna niet meer. De ijsbaan is daar toch de beste plek voor, want daar is het veilig."

Bij SIJM duimen ze intussen dat de ijsbaan deze week open kan. "De baan is er klaar voor. Er wordt min zeven opgegeven. Dat hebben we wel een paar nachten nodig om genoeg ijs te krijgen", weet Hooijmans.

En dan is er dus nog het probleem dat de baan langzaam leegloopt. "De ijslaag zakt dan naar de bodem en gaat scheuren. We hebben al van alles geprobeerd, bijvoorbeeld met een dun slangetje water onder het ijs brengen. Maar het grondwater dat we oppompen voor de baan is tien, elf graden. Dat warme water stijgt naar boven en dan groeit het ijs van onderaf niet goed aan."

Doorschuiven

Als een asfaltbaan wordt overwogen, moeten er eerst zoveel zaken besproken worden dat het sowieso te laat wordt om het folie dit jaar nog aan te leggen. Dat moet namelijk in het voorjaar, zodat er voor het schaatsseizoen genoeg gras op kan groeien om een stevige ondergrond te krijgen.

Dat uitstel komt goed uit, vindt Kees van Drunen van GroenLinks. Hij vond het voorstel lijken op een 'cadeautje richting de verkiezingen' en vond het niet kies om de beslissing vlak voor 21 maart te nemen als dat niet dringend noodzakelijk is.


Janneke Boogaard