• Voorzitter Maxim Kapteijns (l) en penningmeester Berry Looijen van Zwemvereniging Zaltbommel.
• Voorzitter Maxim Kapteijns (l) en penningmeester Berry Looijen van Zwemvereniging Zaltbommel. Foto: Lya Cattel

'We hebben het over een investering voor veertig jaar'

Zwemclub wil apart doelgroepenbad

zaltbommel • Zwemvereniging Zaltbommel hoopt dat de politiek kiest voor een nieuw zwembad mét doelgroepenbad.

Zaltbommel krijgt hoe dan ook een nieuw zwembad met een nieuwe sporthal. Het complex komt aan de Oude Bosscheweg, naast de nieuwe reformatorische middelbare school Gomarus waarvan de bouw al lekker opschiet. De gemeenteraad heeft 12,3 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van zwembad en sporthal. Dat is niet genoeg, bleek twee weken geleden tijdens een presentatie in de carrouselvergadering. De bouw gaat in ieder geval minstens 13 miljoen euro kosten. En ook dat is niet genoeg, want voor een duurzaam, BENG (bijna energie neutraal gebouw) is maar liefst 14,4 miljoen euro nodig. Die variant, de zogenaamde 'Functionele Variant', heeft de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders.

Waterpolo

Nadeel van die variant, vindt ZV Zaltbommel, is dat er géén doelgroepenbad kan worden gebouwd. "Als zwemvereniging zijn we natuurlijk heel blij met de komst van het nieuwe zwembad", zeggen voorzitter Maxim Kapteijns en penningmeester Berry Looijen. "Als we zes banen van 25 meter hebben, kunnen we eindelijk ook in Zaltbommel wedstrijden organiseren. En we kunnen gaan starten met waterpolo. Maar als we het wedstrijdbad moeten delen met doelgroepen, dan kunnen we het niet optimaal benutten."

Doelgroepen dat zijn bijvoorbeeld kinderen op zwemles, ouderen, patiënten van de reumavereniging of andere zwemmers, die graag in iets warmer water zwemmen. "Wedstrijdzwemmers zwemmen altijd in water van 26/27 graden", legt penningmeester Looijen uit. "Doelgroepen hebben rond de 32 graden nodig. Als je het water gaat opwarmen is daar heel veel megawatt voor nodig, dat kost ontzettend veel energie." Afkoelen is zo mogelijk een nog grotere uitdaging. "Je moet dan zoveel koud water in het bad pompen, dat het dagen kan duren voordat je de goede temperatuur terug hebt", aldus voorzitter Kapteijns.

Baantjes trekken

Op dit moment telt ZV Zaltbommel honderd leden. Een deel daarvan zwemt regelmatig wedstrijden. "We hebben verschillende leden die in regionale wedstrijden flink wat medailles mee naar huis nemen en leden die tot de top tien van Nederland behoren", vertelt Kapteijns trots. "Stel je voor dat ze goede trainingsfaciliteiten krijgen, dan kunnen zij nog veel verder komen." Naast de wedstrijdzwemmers hebben wij een trimgroep en leden die geen wedstrijden zwemmen, maar die regelmatig serieus een paar baantjes trekken. "Ook daarvoor is het nieuwe bad heel fijn", aldus Looijen en Kapteijns. "We kunnen bijvoorbeeld in drie banen met de wedstrijdzwemmers aan de slag en in de andere drie de andere leden laten zwemmen."

De vereniging verwacht dat het aantal leden na de opening van het nieuwe bad minstens zal verdubbelen. Ook om al die mensen goed te kunnen bedienen, is volgens de voorzitter en penningmeester, een doelgroepenbad hard nodig. "Veel beter voor de exploitatie", rekent Looijen voor. "En ook veel fijner voor bijvoorbeeld mensen, die gebruik moeten maken van een rolstoel. Bij een apart bad, kun je daar betere voorzieningen voor aanleggen." De variant die de zwemvereniging voor ogen heeft, kost 15,5 miljoen euro. Dat is dus dus 3,2 miljoen euro meer dan de gemeenteraad er nu voor gereserveerd heeft. "Het gaat inderdaad om heel veel geld", beamen Looijen en Kapteijns. "Maar we hebben het wel over een investering voor de komende veertig jaar."

De carrouselvergadering praat donderdag 8 februari in het oude stadhuis op de Markt over de vier mogelijke varianten voor het zwembad/sporthal complex. Het onderwerp staat om 21:30 uur op de agenda in de raadszaal.

Britta Alink