• Brakel en Kerkwijk maakten er op sportpark De Meidijk een echte derby van.
• Brakel en Kerkwijk maakten er op sportpark De Meidijk een echte derby van. Foto: Gerald van Zanten

'We moesten deze week op onze laarzen naar het tweede veld'

Jong Brakel stelt winst in derby veilig

zuilichem • Waar een week geleden nog werd verwacht dat de wedstrijd tussen Brakel en Kerkwijk vanwege het wederom stijgende Waalwater helemaal niet door zou gaan, bleek het zaterdag het enige duel in de Bommelerwaard te zijn dat juist níét werd afgelast. Ook voor Brakel-trainer Hans de Jong kwam dat aanvankelijk als een verrassing: "We kregen vorige week te horen dat het water 'eroverheen' zou gaan. Ons tweede veld ligt op een terpje, dus we moesten deze week met onze laarzen naar veld twee om daar te gaan trainen. Bij andere verenigingen zou je dan met een man of twaalf staan, maar wij konden gewoon met zijn twintigen trainen. De teamsfeer is heel goed en we zijn blij dat het vandaag toch door kon gaan. Heel fijn dat Zuilichem die medewerking verleent, da's super, al is het voor de jongens wel apart. Ik heb ze meegegeven dat ze het als een uitwedstrijd maar ook gelijk als thuiswedstrijd moeten zien."

De derby tussen beide dorpsclubs kon worden afgewerkt op sportpark De Meidijk en dat leidde in de beginfase van het duel nog wel tot de nodige verwarring langs de zijlijn. Opmerkingen als 'Waarom doet die snelle aanvaller niet mee bij Zuilichem' en 'Er staan maar weinig Zuilichemse in' leidden dan ook tot de nodige hilariteit. Het overgrote deel van de spelers van de thuisclub stond namelijk zelf toe te kijken, aangezien hun wedstrijd tegen Well wél werd afgelast. Zij zagen 'hun' veld bij vlagen flink lijden onder het fysieke spel dat vooral Kerkwijk op de mat legde. Het jonge Brakel leek overdonderd en zag tot haar grote opluchting dat de stand na 25 minuten ondanks grote kansen voor voornamelijk Nick van Eck nog steeds doelpuntloos was. Het leek een kwestie van tijd tot Kerkwijk de score zou openen, maar toch leed de ploeg van trainer Hans van Gameren met het geblesseerd uitvallen van Arjo Mans nog in de eerste helft een gevoelig verlies. Dat bleek een voorbode te zijn. Amper tien minuten na rust tekende John van Balen de openingstreffer aan door de bal vanaf achttien meter strak langs debuterend Kerkwijk-doelman Patrick Koster te jagen en kort daarna moest de 'uitploeg' na een rode kaart voor Johan van der Linden tot overmaat van ramp verder met tien man. Ondanks die man-meer-situatie voor Brakel bleef het vanwege een gebrek aan koelbloedigheid spannend. Zelfs Gouda Quint, die voor het doel normaal gesproken de rust zelve is, miste een levensgrote kans. In de resterende minuten stond de lat de gelijkmaker van Jeffrey van Hemert in de weg en bij het andere doel verzuimden Van Balen, Gouda Quint en Jarno Kraaij de score hoger op te laten lopen. Desalniettemin sleepte Brakel de winst binnen, tot voldoening van matchwinner Van Balen. Hij hoopt in de tweede seizoenshelft nog meer van waarde te zijn: "Tot nu toe is het bij mij wisselvallig. Ik heb wel een paar goaltjes en assists, maar ik vind dat ik wel beter kan. Dan is het lekker om vandaag de winnende te maken", aldus de pas 22-jarige Van Balen, die eraan moest wennen dat de wedstrijd in Zuilichem werd afgewerkt: "Een veld is een veld en we moeten gewoon voetballen. Maar het is wel iets aparts. Ik speel toch veel liever thuis, in Brakel." Voor De Jong telde alleen de winst: "Ik ben op zich heel tevreden. Tegen Well en Kerkwijk moesten we winnen, dat was de doelstelling. We hebben een mooi sprongetje op de ranglijst gemaakt en hoeven nu niet meer naar beneden te kijken. We moeten trouwens nog maar zien of VVAC-thuis wel doorgaat, want het is nog steeds heel erg nat."

Verliezend trainer Van Gameren zag de rode kaart voor Van der Linden als een kantelpunt in het duel: "Daardoor komen we in de problemen. Ik vond het persoonlijk heel erg zwaar gestraft, maar de scheidsrechter vond de overtreding een directe rode kaart waard. Die man minder kan je opbreken en zij krijgen ook een aantal kansen op de 2-0, maar wij zijn zelf ook nog dichtbij de gelijkmaker geweest. Al met al heb ik een strijdend Kerkwijk gezien, met spelers die echt tot het gaatje gingen. Jammer genoeg hebben we ons vooral in de eerste helft tekort gedaan door niet te scoren."

Martin van Hemert