Afbeelding
Foto:

Politiek Maasdriel worstelt nog met zorg

maasdriel • Waarvoor is de gemeenteraad verantwoordelijk als het gaat om de Wmo en jeugdhulp? En hoe zitten de regelingen precies in elkaar? Drie jaar na de overheveling van veel zorgtaken van rijk naar gemeente is voor de politiek in Maasdriel nog niet alles even duidelijk.

"We hadden meer betrokken willen zijn bij het opstellen van het beleid en de verordeningen", gaf Gijsbert Smit (GroenLinks) vorige week dinsdag tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving & Financiën aan. Anita Cuppers-Nendels (SSM) was het daar roerend mee eens.

CDA en VVD deelden de kritiek niet. "De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft nagedacht over teksten voor verordeningen, ik denk niet dat we daar als raad nog iets aan hoeven toe te voegen", zei VVD-raadslid Anton van Doorn.

Wethouder Anita Sørensen was van mening dat het college zich heeft ingespannen om de gemeenteraad mee te nemen in het woud van regels en verantwoordelijkheden. "U had er wellicht een beter gevoel bij gehad als we het beleid tegelijk met de verordeningen hadden kunnen vaststellen. Dat kwam doordat de PGB-tarieven nog niet bekend waren."

De eerste periode na de decentralisatie werden soms ook veranderingen doorgevoerd. Zo was de vaststelling van tarieven eerst de taak van het college, nu ligt dat op het bordje van de gemeenteraad.

Fraude met PGB

Gijsbert Smit (GroenLinks) informeerde nog naar het risico van fraude met persoonsgebonden budgetten door mensen die niet goed in staat zijn dit zorggeld zelf te beheren. Sørensen legde uit dat de gebiedsteams, die in de praktijk beslissen welke zorg inwoners moeten krijgen, beoordelen of iemand een PGB aan kan. "Zo niet, dan krijgt die persoon zorg in natura. We willen zeker weten dat iemand de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft."

Het overgrote deel van de zorg in Maasdriel wordt verleend 'in natura', dus niet via een PGB.


Janneke Boogaard