• De politiek schrok van de cijfers.
• De politiek schrok van de cijfers. Foto: archief

Maasdrielenaren drinken veel

maasdriel • Ruim één op de vijf volwassenen in Maasdriel drinkt meer alcohol dan de norm van twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen. Dat is het hoogste percentage van heel Gelderland-Zuid.

Vooral Maasdrielse mannen drinken meer dan gezond wordt geacht. In de leeftijdscategorie 60-75 jaar zitten de meeste overmatig drinkers.

Ten opzichte van 2012 zijn meer Maasdrielenaren te veel gaan drinken, terwijl de tendens in de regio en landelijk juist dalend is.

De cijfers staan in de Gezondheidsmonitor die de GGD eind 2016 uitvoerde. Jolanda Terpstra lichtte de belangrijkste Maasdrielse resultaten uit voor de raadscommissie Samenleving en Financiën, omdat de gemeente op het punt staat een nieuw gezondheidsbeleid voor vier jaar vast te stellen.

Maud Beljaars (PvdA) schrok van de cijfers en vroeg zich af of er contact wordt gezocht met instellingen voor verslavingszorg om te proberen het probleem aan te pakken. Terpstra legde uit dat de GGD naar aanleiding van de resultaten praat met partners in de gemeente. "Herkennen zij het probleem, en hebben ze een idee over de oorzaak? Als daaruit komt dat er iets aan gedaan moet worden, kunnen daar plannen voor gemaakt worden."

Wethouder Anita Sørensen zegde ook toe de cijfers te bespreken met deskundigen uit de eerstelijns zorg.

Ook op het gebied van overgewicht, bewegen, roken en gezond eten scoort Maasdriel niet zo goed. Onder andere GroenLinks pleitte voor meer budget voor de buurtsportcoaches om hier verandering in te brengen. Anita Cuppers-Nendels (SSM) zag een link met het project Krachtige Kernen. "Stimuleer initiatieven van inwoners die te maken hebben met bewegen of gezond eten door ze subsidie te geven."

Positief in Maasdriel is dat angst- en depressieklachten er minder voorkomen dan gemiddeld en ook minder dan vier jaar geleden, terwijl regionaal en landelijk juist meer mensen last kregen van angstige en sombere gevoelens.

Zaltbommel stelde een week eerder een nieuw gezondheidsbeleid vast. Daar ligt het aantal inwoners dat overmatig drinkt met 17 procent onder het gemiddelde van de regio.


Janneke Boogaard