Zaltbommel gaat veel populieren vervangen

zaltbommel/kerkwijk • De gemeente Zaltbommel start maandag 5 februari met het kappen van oude populieren achter het voetbalveld van Nivo Sparta en op de Brakelsestraat in Kerkwijk.

Wethouder Adrie Bragt noemt het 'spijtig' de bomen te moeten kappen. "Maar deze bomen zijn oud en daardoor neemt het risico toe dat er takken afbreken. Daarom moeten we het wel doen." De gemeente plaatst waar het kan bomen terug tijdens de Nationale Boomfeestdag op 14 maart. Het kappen van de bomen moet voor 1 maart klaar zijn.

Voetbalveld Nivo Sparta

Achter het voetbalveld bij Nivo Sparta aan de Van Heemstraweg west staan achttien populieren, die zo'n 50 jaar oud zijn. De gemeente onderzoekt nog of het mogelijk is om daar nieuwe bomen terug te planten en is daarvoor in overleg met het Waterschop. Ook wordt samen met onder andere Liander bekeken op welke plekken kabels in de grond zitten.

Op de Brakelsestraat in Kerkwijk staan nog veel meer populieren. In februari worden daar maar liefst 160 stuks weggehaald. Vorig jaar is het eerste deel van de oude bomen al vervangen. De gemeente gaat nu verder vanaf het gedeelte dat vorig jaar met Boomplantdag opnieuw is aangeplant. Dit jaar komen er weer nieuwe populieren terug. De overige bomen in de Brakelsestraat komen de komende jaren ook aan de beurt.

Kastantjeboom Nederhemert

In Nederhemert-Noord wordt één boom gekapt; een kastanjeboom op de begraafplaats. Die is helaas aangetast door de kastanjebloedingsziekte, een bekende en beruchte ziekte bij kastanjebomen, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De boom moet weg om breuk van takken en stam voor te zijn. De gemeente plant er een levensboom voor terug.

Boomfeestdag

Tijdens Nationale Boomfeestdag planten leerlingen van diverse basisscholen niet alleen in Kerkwijk nieuwe bomen, maar ook in andere dorpen in de gemeente Zaltbommel.