• Carnaval in een - letterlijk - nieuw jasje in Rossum.
• Carnaval in een - letterlijk - nieuw jasje in Rossum. Foto: Lya Cattel

'Carnaval in eigen dorp is het leukst'

rossum/hurwenen • Nog even en het is weer vijf dagen feest in Lorredurp, dankzij 23 enthousiastelingen die de carnavalsvereniging nieuw leven hebben ingeblazen.

Dat het de laatste jaren niet meeviel om een volwaardig carnavalsfeest te organiseren in Rossum, dat hadden veel mensen wel gemerkt. Maar vorig jaar tijdens carnaval schrokken de feestgangers pas echt wakker. "Er waren nog maar zes trekkers over, zo ging het echt niet langer", realiseerde ook Joost Leerintveld zich. Hij beloofde te komen helpen, net als 22 mede-feestgangers. "Dat is natuurlijk makkelijk gezegd tijdens carnaval, maar al snel daarna werd er serieus opvolging aan gegeven." De nieuwelingen besloten geen officiële raad van elf met dito kleding te vormen. Ze zochten nieuwe jasjes uit, voorzien van het carnavalsembleem, en de prins van Lorredurp is herkenbaar aan een sjerp en een hoed.

De 'proeve van bekwaamheid' werd afgelegd tijdens het elf-elf-bal. En met succes: in november zat de feestzaal vol. "Dat gaf ons natuurlijk energie om verder te gaan", zegt Joost enthousiast. De carnavalsvereniging gaat de uitdaging aan om op maandag 12 februari uit te pakken met een soortgelijk bal. Er is dan in de regio wat minder te doen; dat gat vult De Lorre graag op. Raymon Hermans en Mental Theo komen weer naar Rossum, en voor dj Maxx Lips wordt het een thuiswedstrijd.

Maar het feest begint al op donderdag, met een speciale ochtend voor de schoolkinderen in De Parel. Daar werd ook vanuit de school heel enthousiast op gereageerd. "Grote kans dat de kinderen de smaak te pakken krijgen als ze het met de paplepel ingegoten krijgen", hoopt Joost. Het traditionele kindercarnaval op maandag en dinsdag is gebleven, met als extra element 'Carnaval Buitengewoon' op dinsdag voor kinderen met een beperking. Ook die houden van een feestje, maar het traditionele carnaval is voor hen soms te druk.

Ook het seniorenbal op vrijdag krijgt een iets andere insteek: het wordt gehouden in De Parel. De Lorre had namelijk de indruk dat sommige senioren de stap naar De Vaste Burcht toch wat te groot vonden. Vrijwilligers van de carnavalsclub en van De Vaste Burcht zorgen nu voor vervoer van de bewoners, per rolstoel of auto. In De Parel komt een tonprater en Krak-Oe-Noot treedt op.

Natuurlijk ontbreekt ook de optocht op zaterdag niet.

De organisatie is een heel werk, maar dan heb je ook wat. "Respect voor de mensen die dit op het laatst met zo'n klein clubje voor elkaar kregen. We hebben nu een heel divers gezelschap. We kunnen het werk verdelen, en ieder maakt zijn eigen achterban enthousiast." Zoals het er nu naar uitziet, gaat de groep volgend jaar op dezelfde voet verder. Want carnaval in je eigen dorp, dat blijft toch het leukst.


Janneke Boogaard