• De bastions zitten nu soms wel erg verstopt tussen het groen op de stadswallen.
• De bastions zitten nu soms wel erg verstopt tussen het groen op de stadswallen. Foto: Janneke Boogaard

Groot onderhoud schootsvelden Zaltbommel

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat tussen 8 februari en 15 maart aan de slag met achterstallig onderhoud op de schootsvelden in Zaltbommel.

De schootsvelden zijn de van oorsprong open gebieden buiten de wallen. Later zijn de schootsvelden, net als de stadswallen, ingericht als park. De schootsvelden houden hun open, groene en parkachtige karakter.

Opschot van jonge takken en bramenstruiken wordt weggehaald om te voorkomen dat het gaat woekeren. Daarvoor in de plaats wordt gras ingezaaid. Door dat vervolgens regelmatig te maaien, krijgt het onkruid geen kans om te woekeren.

Wethouder Bragt: "De schootsvelden hebben al geruime tijd geen onderhoud meer gehad. De bramenstruiken woekeren, zaailingen verdringen andere begroeiing en het waterstroompje is aan het verlanden. Nu we met de bolwerken starten, vinden we het belangrijk om ook dit gebied op te pakken. Het is daarom nu nodig om meer te doen dan het reguliere groenonderhoud om te zorgen dat we dit gebied beheersbaar houden en op termijn opnieuw kunnen inrichten."

De herinrichting van de schootsvelden is aan de orde als de bolwerken rondom de binnenstad gerestaureerd zijn. Naar verwachting is dat over een jaar of zes. De nieuwe inrichting wordt tegen die tijd in overleg met de omgeving en wijkraad besproken.

De gemeente hoopt op koud weer voor het onderhoudswerk. De grond in de schootsvelden is namelijk vrij nat. Als de grond bevroren is, brengen de werkzaamheden minder schade aan de grond aan. De onderhoudswerkzaamheden zijn voor het broedseizoen begint, 15 maart, afgerond.

Bewonersavond

Op 7 februari praat de gemeente de direct aanwonenden en belanghebbenden bij over het onderhoud aan de schootsvelden tijdens een bewonersavond. Direct aanwonenden kregen hiervoor een uitnodiging per brief. Andere belangstellenden kunnen zich ook aanmelden onder vermelding van 'bewonersavond schootsvelden 7 februari' bij info@zaltbommel.nl.