• De Regio hoopt binnenkort toestemming te krijgen.
• De Regio hoopt binnenkort toestemming te krijgen.

Nog geen goedkeuring voor glasvezel

regio • Een peiling onder inwoners van Regio Rivierenland wijst uit dat veel mensen geïnteresseerd zijn in glasvezel. De regio staat in de startblokken, maar de Europese Commissie heeft aanvullende vragen gesteld en nog geen goedkeuring gegeven voor de aanleg.

Europa kijkt vooral of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Ondanks de aanvullende vragen verwacht de regio nog steeds 'binnen afzienbare tijd' toestemming te krijgen. De start van de aanleg staat nog steeds gepland voor dit jaar. De gemeenteraden zullen gezamenlijk een uitvoeringsorganisatie optuigen voor aanleg en beheer van het glasvezelnetwerk. Springen alle lichten op groen, dan wordt Regio Rivierenland de eerste Nederlandse regio die op deze wijze een glasvezelnetwerk realiseert.

De regio ondernam actie omdat bleek dat bijna 12.000 adressen zijn aangewezen op enkel de ouderwetse telefoonkabel. Uit onderzoek bleek ook dat de marktpartijen geen oplossing zullen bieden voor deze adressen de komende jaren. Regio Rivierenland wil dat niemand in de gemeenten achterblijft en dat iedereen zonder beperkingen toegang moet kunnen hebben tot alle digitale diensten. Daarom willen de tien gemeenten gezamenlijk dit glasvezelnetwerk gaan aanleggen.

In oktober werd een interessepeiling onder inwoners gehouden. Twee derde van de 11.911 verstuurde enquêtes werd ingevuld teruggestuurd. Van de mensen die reageerden heeft 97,3 procent interesse in het glasvezelnetwerk. De meeste mensen (gemiddeld 91 procent per gemeente) gaven aan gebruik te willen maken van glasvezel voor internet, telefonie en televisie ('triple play'). Gemiddeld 58 procent wil glasvezel ook voor zakelijke diensten benutten. Voor maatschappelijk diensten, zoals bijvoorbeeld zorg en/of onderwijs op afstand gaf 19 procent aan daar interesse in te hebben.

Naast de hoge en zeer positieve respons op de interessepeiling, ontving regionaal projectleider Stan Herms veel positieve reacties op het voornemen van Regio Rivierenland om een glasvezelnetwerk aan te leggen ("Fijn dat wij worden gehoord!").