Geen doelgroepenbad in nieuw zwembad

zaltbommel • Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er geen apart doelgroepenbad in het nieuwe zwembad/sporthal complex in de Waluwe.

Het college stelt de raad voor om met het zogenaamde 'functionele scenario' in te stemmen. Dat gaat 14,4 miljoen euro kosten. Ruim 1,4 miljoen euro meer dan de goedkoopste variant van 13 miljoen euro. "Met onze keuze nemen we een voorschot op de discussie die de gemeenteraad eigenlijk moet voeren", aldus wethouder Han Looijen. De gemeenteraad heeft in de voorjaarsnota 12,3 miljoen euro gereserveerd voor het nieuwe zwembad met sporthal. Deze maand werden vier bouwscenario's gepresenteerd in de carrouselvergadering. Daar bleek dat de goedkoopste variant zeven ton duurder uitvalt dan het gereserveerde bedrag. Dat komt onder andere doordat de economie enorm is aangetrokken en ook aannemers het weer steeds drukker krijgen.

Als de gemeenteraad kiest voor de goedkoopste variant, dan komt er een niet-duurzaam pand te staan. "We bouwen het nieuwe complex voor de komende veertig jaar", zegt Looijen. "Als de raad wel kiest voor de 'functionele variant', dan kunnen we er een BENG-gebouw (bijna energie neutraal) van maken en kan het zonder aansluiting op het gas. Dat is met de basis-variant niet mogelijk."

Als het aan de sportverenigingen in Zaltbommel ligt, kiest de gemeenteraad voor een nóg iets duurder complex; de 'vereniging variant'. Dat zou 15,5 miljoen euro moeten kosten. Met dat bedrag is het mogelijk om naast het 6-baans wedstrijdband en peuterbad een apart doelgroepen/instructiebad te bouwen.

In de 'functionele' variant wordt de sporthal 50 x 30 meter groot en komt er een tribune voor driehonderd mensen. Door de flexibele wanden is de sporthal goed te gebruiken meerdere groepen tegelijk.

Het onderwerp staat op donderdag 1 februari weer op de politieke agenda; om 21:30 uur in de carrouselvergadering in het oude stadhuis op de Markt.

Britta Alink