• Jesse Vriend (wit pak) en Robbert Mekelenkamp in actie op de baan in Groningen.
• Jesse Vriend (wit pak) en Robbert Mekelenkamp in actie op de baan in Groningen. Foto: Michel Pichot du Plessis

Laatste kunstijswedstrijd voor vertrek naar Weissensee

Opsteker voor Robbert Mekelenkamp

groningen • In de aanloop naar de wedstrijden op de Weissensee heeft Robbert Mekelenkamp laten zien dat Team Stehmann in een prima vorm verkeert. Hij bekroonde zijn thuiswedstrijd met een achtste plaats.

Op Kardinge stond bij de twaalfde KPN Marathon Cup-wedstrijd voor Team Stehmann alles in het teken van het witte pak van Jesse Vriend. Deze moest met hand en tand worden verdedigd, maar de mannen van ploegleider Mario Donker hadden eveneens als opdracht te trachten aan te vallen om in het algemeen klassement goede stappen te maken. De ploeg laat volgens Donker de laatste weken zien tactisch sterk bezig te zijn. "Ze zijn bereid om voor elkaar te rijden. Daar ben ik als ploegleider heel trots op."

Die ploegentactiek is ook hard nodig, want met nog drie wedstrijden voor de KPN Marathon Cup op het programma, is het einde in zicht. Zowel Robbert Mekelenkamp als Roel van der Stelt en Arjen van der Kieft meldden zich veelvuldig voorin het peloton en in diverse ontsnappingen. Dit brak Van der Stelt als eerste op. De rijder uit Genderen moest vroegtijdig de wedstrijd verlaten. Mekelenkamp had daarvoor al meerdere malen geprobeerd het peloton te ontvluchten.

Ondertussen was Hugo Heijnen van grote waarde. De rijder uit Boxmeer was niet geheel fit en moest daardoor als ondersteuning dienen voor Jesse Vriend. Tot halverwege de wedstrijd. In één van de vele ontsnappingen was Victor Ramler aanwezig en hij zou in het klassement een bedreiging voor Vriend kunnen vormen. De groep met Ramler pakte een ronde en daar slaagde niet veel later ook een andere ontsnapping in, onder aanvoering van Mekelenkamp en dankzij het goede afstopwerk van Team Stehmann in het peloton. Door het 'gevaar Ramler' moest Vriend alles op alles zetten om in de pelotonssprint punten binnen te slepen. Dat lukte; de rijder uit Hoogkarspel eindigde op de twaalfde plaats en dat leverde hem tien punten op. In de finale probeerde Mekelenkamp tot twee keer toe zijn concurrenten te verrassen, maar dat bleek tevergeefs. De in Oostwold woonachtige rijder finishte in zijn thuiswedstrijd uiteindelijk als achtste. De 21-jarige Ramler boekte na een sterke wedstrijd zijn eerste overwinning in het beloftenpeloton. In de sprint versloeg hij Sjors van der Meer en Cas van Trierum.

De wedstrijd in Groningen was de laatste kunstijswedstrijd voor de traditionele periode op de Weissensee. Team Stehmann reist woensdag af naar de Oostenrijkse deelstaat Karinthië.

Martin van Hemert