• Heerewaarden toost op het nieuwe mfc.
• Heerewaarden toost op het nieuwe mfc. Foto: Janneke Boogaard

'De eerste weken waren hectisch en fantastisch'

Heerewaarden viert opening De Steen

heerewaarden • "We stampen nog even door", riep 'Sien de Steen' enthousiast toen zo'n vijfhonderd bezoekers de grote zaal in wilden om de officiële opening mee te maken. "Jullie wisten het niet, maar we doen een poging 'hoeveel Heerewaardenaren passen er tegelijk in een gymzaal'." Sien en haar zussen zorgden net als bij het plaatsen van de eerste steen voor de vrolijke noot tijdens het openingsfeest.

Alie Bakkenes, één van de initiatiefnemers van het mfc, riep de wordingsgeschiedenis in herinnering in een door haar geschreven sprookje, ondersteund door zumbagroep 'Dans en beweeg'. Diverse keren hing de komst van het nieuwe gemeenschapshuis aan een zijden draadje, maar uiteindelijk leeft Heerewaarden 'nog lang en gezamenlijk', waarmee Bakkenes verwijst naar het doel van het gebouw: dorpsbewoners met elkaar in contact brengen.

Dat kan bijvoorbeeld doordat verenigingen aansluitend aan de schooltijden clinics verzorgen voor de leerlingen van de Tweestromenschool, die ook in het mfc gevestigd is. "Dat is een meerwaarde van een multifunctioneel centrum, en ook handig voor ouders", zegt directeur Deborah Snoeren. De school verhuisde in de kerstvakantie.

Zij voelde zich zaterdag naar eigen zeggen 'gelukzalig'. "Hoe de eerste weken waren? Fantastisch en hectisch! Natuurlijk liepen er dingen anders dan bedacht, maar geen grote dingen, gelukkig. Deze week had ik 26 collega-directeuren op bezoek. Martin (Cocev, de beheerder, red.) verzorgde de lunch en dat liep fantastisch."

De dorpsraad bedankte de gemeente en onderwijsstichting Stroomm voor hun inzet door hen een symbolische steen van glas terug te geven. Het logo op de buitenmuur werd onthuld door Wilko Kampschöer, die de naam voor het mfc bedacht.

Architect Anoul Bouwman ontwierp het gebouw zo dat er vanuit de foyer ruim zicht is op de tennisbanen en voetbalvelden. Andere verenigingen die gebruik maken van het mfc zijn de muziek, de volleybal, de tafeltennis, de zumbagroep, de EHBO en de volksdansgroep.

"Donderdag was ik hier voor een vergadering", vertelde Bouwman. "Er was ook een groep aan het dansen, een paar mensen dronken na hun werk een pilsje en de school was in bedrijf. Niemand hinderde elkaar, die verschillende gebruikers versterken elkaar juist. Daar is het gebouw op gemaakt. Het geeft een kick om te zien dat het werkt en het ontroerde me ook."

Janneke Boogaard