Het Kontakt start serie over PUBLIEK

bommelerwaard • Het Kontakt start volgende maand een nieuwe serie over 'Projectruimte PUBLIEK', een initiatief van acht Bommelse kunstenaars. "Wij willen kunst dichter bij de mensen brengen", licht kunstenaar Jeroen Stijlaart het project toe.

Samen met Maria van Gerwen, Kees van der Wal, Rinske van Dijk, Gonneke Verschoor, Annita Smit, Sonja de Jongh en Leontien Vossen is hij al een tijdje aan het brainstormen over 'Projectruimte PUBLIEK'. Dat is geen fysieke ruimte, geen expositieruimte, geen kunstlocatie. Maar biedt wel ruimte om kunstenaars en niet-kunstenaars met elkaar in contact te brengen.
"Ik vind het belangrijk om aan mensen te laten zien wat een kunstenaar beweegt", vertelt Jeroen. "Normaal gesproken bekijken mensen alleen het eindproduct van de kunstenaar, bijvoorbeeld een schilderij of een beeldhouwwerk. Mij lijkt het nou zo leuk om de kunstenaar te laten vertellen waaróm hij een bepaald werk heeft gemaakt of hóe het tot stand is gekomen." Stijlaart wil ook letterlijk het publiek en de kunstenaars bij elkaar brengen. Als voorbeeld noemt hij iemand met een grote verzameling van het een of ander. "Misschien doen we wel een oproep of iemand met een grote verzameling zich bij ons wil melden", zegt hij. "Wij als kunstenaars zouden een tentoonstelling kunnen inrichten van die verzameling. Zo wordt de verzamelaar ook een beetje een kunstenaar."

In de artikelen, die maandelijks gaan verschijnen, hopen de kunstenaars antwoord te geven op vragen als 'Waarom is een kunstwerk zo duur', 'Wat houdt het in om kunstenaar te zijn', 'Waarom zijn veel kunstenaars zo op zichzelf'. Projectruimte PUBLIEK doet in 2019 ook mee aan Festival Bommelerwaard (zie artikel op deze pagina). Via de artikelenreeks in Het Kontakt hopen de kunstenaars inzichtelijk te maken hoe zij een zelfvoorzienende kunstorganisatie opzetten en hoe de artistieke projecten tot stand komen.


Herinneringen aan Duncan Obreen

zaltbommel • Momenteel bereidt Museum Stadskasteel een tentoonstelling voor in samenwerking met Aad Zilverschoon en de Poorterij. De tentoonstelling vindt plaats in april en zal een overzichtstentoonstelling zijn van het oeuvre van Duncan Obreen in zijn Bommelse jaren (1962-1972). Het oeuvre bestaat uit stillevens, landschappen en portretten. Mensen met herinneringen aan deze kunstenaar kunnen - bij voorkeur voor 1 februari - contact opnemen met het museum (Majo Slosser: stadskasteelzaltbommel@kpnmail.nl) of met de conservator Lisette le Blanc (06-49671810, info@lisetteleblanc.nl).

q stadskasteelzaltbommel.nl


Jubilarissen EHBO

waardenburg • Woensdag 16 januari werden een aantal jubilarissen gehuldigd op de jaarvergadering van EHBO-afdeling Waardenburg-Neerijnen. Joke Agterberg, Astrid Kruissen, Gerrie de Looijer en Klazien Noorlander zijn 25 jaar lid. Janny van Aalst, Hennie Bruine, Wien van Driel en Jan van Maurik vierden hun dertigjarig jubileum. Johan van der Burg is zelfs al vijftig jaar lid van de EHBO. Bovendien is Jeannette van Os al 25 jaar penningmeesteresse van de vereniging. Allen ontvingen een speldje en bloemen.