• Kornee Sterrenburg (links) kan na de winterstop weer beschikken over doelman Gijsbert van Tongerlo.
• Kornee Sterrenburg (links) kan na de winterstop weer beschikken over doelman Gijsbert van Tongerlo. Foto: Lya Cattel (archief)

Eerste wedstrijden na winterstop indicatie voor vervolg competitie

'De herstart wordt bepalend'

regio • De zeven zaterdagclubs in de Bommelerwaard komen dit weekend allen voor het eerst dit jaar in actie. Onder hen ook GVV'63 en Zuilichem. De derde- en vierdeklasser zien aanstaande zomer hun trainer vertrekken. Kornee Sterrenburg verlaat Zuilichem na twee jaar, Jan van Setten houdt het na drie jaar in Gameren voor gezien. Voor de 54-jarige Van Setten betekent dat tevens de start van een eenjarige sabbatical: "Ik heb 45 jaar op een voetbalveld gestaan. Het is nu tijd voor een jaartje gewoon even niks. Ik laat het rustig op me afkomen en we zien wel hoe het bevalt", aldus de trainer die zal worden opgevolgd door Denny van Geffen en een duidelijk verwachtingspatroon heeft voor zijn laatste half jaar op sportpark Maartenshof: "De doelstelling is om bij de eerste zeven te eindigen. Dan kan ik met een goed gevoel afscheid nemen. En dat zit er ook in, mits er geen gekke dingen gebeuren." Voor GVV'63 worden de eerste drie duels na de winterstop volgens Van Setten van cruciaal belang. Daarin treft de nummer vijf in de derde klasse D achtereenvolgens Sleeuwijk, Sparta'30 en SSC'55. "De herstart wordt bepalend. Het zijn alle drie ploegen die de punten hard nodig hebben. Als je daarin zelf de punten pakt, start je heel aardig. Die wedstrijden vormen de basis voor de tweede helft van de competitie."

Ook bij Zuilichem neemt men na dit seizoen afscheid van de hoofdtrainer. Sterrenburg zag zijn ploeg vorig jaar na nacompetitievoetbal uit de derde klasse degraderen en ook een afdeling lager laten de resultaten vooralsnog te wensen over. Met drie nederlagen in evenzoveel oefenwedstrijden lijkt de aanloop richting zaterdag niet bepaald ideaal, maar de oud-speler van onder meer Roda Boys en Achilles Veen zag desalniettemin een aantal positieve punten. "We hebben drie keer aan het kortste eind getrokken, maar ik kan wel zien dat er meer een team staat. Alle drie die wedstrijden waren op kunstgras en dat is voor Zuilichem ook niet de meest ideale ondergrond." Toch is dat waarschijnlijk één van de kleinste zorgenkindjes aan de Meidijk. Dat wordt immers overschaduwd door de personele problemen waar Sterrenburg al sinds dag één mee te dealen heeft. Blessures, schorsingen, weekendjes weg, reizen naar het buitenland; noem het en de vertrekkend trainer heeft het in zijn voorgaande anderhalf jaar zo goed als zeker langs horen komen. "En dat is voor een trainer wel klo... eh, lastig", slikt Sterrenburg zijn woorden in. Daarbij kwam ook nog eens de keeperscrisis, die dit seizoen ronduit bizarre vormen aannam. Wat heet; in de derby tegen Brakel stond met de Pool Dawid Palicki de vijfde doelman van het seizoen tussen de palen. Nu Gijsbert van Tongerlo, die aanvankelijk als eerste goalie werd gezien, weer fit is, breekt voor Zuilichem op keepersgebied een ongekende luxe aan; concurrentie. Het is volgens Sterrenburg namelijk nog absoluut geen zekerheid dat Van Tongerlo zaterdag op doel staat: "Dawid heeft ons uit de brand geholpen en staat zijn mannetje. Het zal een keuze worden; kies je voor betere coaching of voor een keeper die er de laatste wedstrijden voor je heeft gestaan? Ik ben er nog niet over uit. Het is in ieder geval fijn om twee keepers te hebben en ik hoop dat we daar tot het einde van het seizoen gebruik van kunnen maken." Het heeft de naam een lichtpuntje te zijn in een dienstverband waar zowel club als trainer meer van had verwacht. "Maar ondanks die tegenslagen moeten we blijven vechten. Ik wil mijn tijd hier op een goede manier afsluiten en daar zijn de jongens cruciaal in. We moeten proberen aansluiting bij de top-drie te krijgen. En misschien nog strijden om een eventuele periodetitel. Niks is onmogelijk."

Martin van Hemert