• Machteld Valenkamp houdt praktijk in de Tekenschool.
• Machteld Valenkamp houdt praktijk in de Tekenschool. Foto: Lya Cattel

Vorm geven aan levensvragen

zaltbommel • Je emoties onderzoeken en er woorden aan geven door beeldend bezig te zijn. Machteld Valenkamp helpt mensen daarbij in haar nieuwe praktijk 'InVorm therapie'.

Vooropgesteld: om baat te hebben bij beeldende therapie hoef je niet creatief te zijn of van knutselen te houden. "Soms is het zelfs makkelijker als je er helemaal geen ervaring mee hebt. Het gaat niet om wat je maakt, het hoeft zeker geen kunst te worden", legt Machteld uit. Waar het wél om gaat: "Je gevoel opmerken, toelaten en leren accepteren of oefenen met andere manieren van ermee omgaan."

En om meteen nog maar een misverstand uit de weg te ruimen: creatieve therapie is niet alleen voor kinderen. "Het kan lastig zijn te vertellen wat je voelt of wat je hebt meegemaakt. Ook als je het wel al vaak verteld hebt, kom je soms niet bij je gevoel, of je emoties overspoelen je juist", weet Machteld.

Zeker na heftige gebeurtenissen kunnen mensen 'op slot' schieten. "Dat komt doordat je op zo'n moment in de overlevingsmodus zit. Je zintuigen staan op scherp, maar je slaat de gebeurtenis niet op in woorden. Dan kan het goed zijn om juist bij die zintuigen te beginnen. Een plaatje of ander beeld maken, geeft rust."

Machteld Valenkamp helpt niet alleen mensen met trauma's. "Het kan ook zijn dat je niet lekker in je vel zit, maar niet te pakken krijgt waardoor dat komt. Als iemand bij mij aanklopt, onderzoeken we in een kennismakingsgesprek waar diegene last van heeft. Samen kijken we of ik kan helpen. Als dat zo is maken we een concreet plan."

Hoe lang de beeldende therapie duurt, is erg afhankelijk van de klacht. Beeldende therapie kan ook een goede aanvulling zijn op gesprekstherapie. "Door je probleem te verbeelden, kun je het vaak beter voelen. Het resultaat biedt weer input voor gesprekken."

Machteld richt zich met name op spanning, stress en verlies, maar heeft ook veel ervaring met psychiatrische problemen. "Ik werk sinds 2008 in de geestelijke gezondheidszorg. Met twee jonge kinderen wilde ik graag dichter bij huis gaan werken, én iets doen wat dichter bij mezelf ligt."

Ze vond geschikte ruimte bij Tekenschool Bommelerwaard in de Poorterij en werkt daar op afspraak, ook in de avonduren. Zo helpt Machteld mensen om weer 'in vorm' te komen, door letterlijk vorm te geven aan de dingen die hen bezighouden.

Op woensdag 21 februari organiseert 'InVorm therapie' een avond over rouw, om 19:30 uur in de Tekenschool. Deelnemers brengen onder begeleiding in beeld hoe zij hun verlies met zich meedragen. Opgeven kan via info@invormtherapie.nl of 06-24446940.


q www.invormtherapie.nl

Janneke Boogaard