• American Roadhouse maakt op termijn plaats voor een weg en een gezondheidscentrum.
• American Roadhouse maakt op termijn plaats voor een weg en een gezondheidscentrum. Foto: Janneke Boogaard

Betere verkeersafwikkeling en in de toekomst een gezondheidscentrum

Gemeente koopt American Roadhouse

zaltbommel • De aankoop van het perceel van American Roadhouse aan het Fiep Westendorpplein door de gemeente Zaltbommel biedt een unieke kans op herontwikkeling van het gebied tussen de wijken de Waluwe en de Vergt. Op de locatie is straks plaats voor een dependance van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en wordt de verkeersveiligheid verbeterd door de aanleg van een nieuwe rijweg langs het plein. De gemeenteraad moet op 22 februari de deal nog wel goedkeuren.

Wethouder Adri Bragt is ingenomen met de deal, die het startpunt vormt van enkele belangrijke ontwikkelingen in de wijken de Vergt en de Waluwe. "Voor omwonenden van het Fiep Westendorpplein kunnen we zo de verkeersveiligheid verbeteren. Maar ook voor alle inwoners van de Bommelerwaard is dit belangrijk nieuws, omdat het Jeroen Boschziekenhuis in Zaltbommel een dependance gaat bouwen op die plek en daarmee duidelijk kiest om in hier te blijven."

Ondanks de aankoop blijft American Roadhouse de komende jaren gewoon open. Het duurt namelijk nog een tijd voordat de nieuwbouw aan de orde is. Alvorens gebouwd kan worden moet een exploitatie voor het gebied worden opgesteld en het bestemmingsplan gewijzigd. De gemeente Zaltbommel was al langere tijd in gesprek met eigenaar Van Dam van het kart- en bowlingcentrum, maar eerder lukte de deal niet. Het pand moest vanwege asbest al aangepakt worden.

Bij de aankoop van het perceel van American Roadhouse is ook projectontwikkelaar Van Wanrooij betrokken. In de vastgoedruil met alle partners is opgenomen dat Van Wanrooij voor Van Dam als belegging veertien huurwoningen bouwt. In totaal bouwt de ontwikkelaar straks negentig woningen op de bouwrijpe grond, grenzend aan het perceel van American Roadhouse.

Voor de herontwikkeling werden ook gesprekken gevoerd met het Jeroen Bosch ziekenhuis over de vestiging van een nieuwe dependance in Zaltbommel. De huidige locaties aan de Gasthuisstraat en Gamerschestraat bieden geen ruimte meer voor uitbreiding, ook is het parkeren in de binnenstad niet ideaal. Woonlinie is eveneens betrokken bij de gesprekken over de bouw van de nieuwe poli. Bij de nieuwbouw voor het JBZ worden ook andere zorgpartijen zoals de huisartsenpost naast American Roadhouse betrokken. Het oude kantoor van het Streekarchief dat al langer leeg staat wordt verbouwd tot vijf appartementen.

Door de aankoop kan ook de verkeerssituatie rond het Fiep Westendorpplein worden aangepakt en een rechtstreekse verbinding tussen de Wichard van Pontlang en de Van Heemstraweg worden aangelegd. Fietsers die nu nog vaak over het plein rijden, worden na herinrichting om het plein geleid. Zeker als straks de Gomarus opent, wordt de route nog drukker. Zaltbommel kiest daarom voor een nieuwe verkeersstructuur. Daar wil ze niet te lang mee wachten. Het deel van perceel waar nu het speeltuintje van American Roadhouse ligt, kan daar al direct voor worden aangewend.

Hannie Visser-Kieboom