SSM ziet herindelen voorlopig niet zitten

maasdriel • Buiten de gemeentegrenzen kijken naar samenwerking: prima. Maar voor een herindeling met Zaltbommel ontbreekt vooralsnog draagvlak, vindt Samen Sterk Maasdriel.

SSM, de tweede partij in Maasdriel, leek lang te dralen bij het bepalen van een standpunt over wel of niet fuseren met de buurgemeente. Een peiling via Facebook gaf ook niet de gehoopte duidelijkheid. SSM-raadslid Toine Nettenbreijers: "Er zijn gewoon heel veel sentimenten en meningen als het gaat om herindelen die wij eerst wilden horen en bespreken."

Met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft SSM besloten 'de focus te leggen op een betere leefbaarheid van de kernen gecombineerd met een kritisch geluid tegen de herindeling met gemeente Zaltbommel'.

"Bij elk onderwerp kijken we of samenwerken meerwaarde heeft, en zo ja: met wie dan", zegt fractievoorzitter Bart de Leeuw. Nettenbreijers: "Kijk naar de regionalisering van de brandweer. Dat heeft de gemeenten meer kosten opgeleverd en het is moeilijker geworden vrijwilligers te binden. Maar de sociale dienst samen met Zaltbommel werkt weer wél heel goed."

De huidige bedrijfsvoeringseenheid waarbij afdelingen van Zaltbommel en Maasdriel zijn samengevoegd, heeft de steun van SSM. Nettenbreijers: "Laten we eerst de successen daarvan vieren en daarna verder kijken. De vorige herindeling in Maasdriel is van bovenaf opgelegd. Daardoor duurde het heel lang voordat inwoners aan de nieuwe gemeente gewend waren."

De Leeuw: "Draagvlak wordt ook in het rapport van Berenschot over de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard benadrukt. Je kunt het vergelijken met een fusie bij sportclubs. Dat moet je alleen doen als de leden ervan overtuigd zijn dat het beter is. Voor ons is de vraag steeds: waar hebben burgers iets aan? Elke kern moet zijn eigen identiteit kunnen behouden."

Ook het CDA in Maasdriel neemt het woord herindeling liever nog niet in de mond, maar noemt 'volledige samenwerking onontkoombaar'. De VVD heeft zich tegen een fusie uitgesproken, PvdA en GroenLinks zijn voor.


Janneke Boogaard