• Eén van de kledingstukken uit de pre-collectie.
• Eén van de kledingstukken uit de pre-collectie. Foto: Rein van der Zee

Student uit Hellouw verwerkt oude foto's in kleding

Fashion design op oma's breimachine

hellouw • De 22-jarige Hellouwse zit in het laatste jaar van de opleiding fashion design aan de kunstacademie in Arnhem. De naaimachine lonkte al vroeg. "Mijn ouders zijn meer van de sport en probeerden mij daarin te stimuleren, tot mijn oma zei: 'laat dat kind toch op naailes gaan'. Oma dacht dat ik daar snel op uitgekeken zou zijn, en dat de discussie dan afgelopen was, maar dat was absoluut niet zo", lacht Iris. "Ik zat uren achter de naaimachine. Die trilde zo hard dat ik aan het eind van de middag aan het andere eind van de tafel zat als toen ik begon, maar zelfs dat maakte me niet uit."

Iris kreeg de smaak zo te pakken dat ze na de middelbare school op het Heerenlanden College in Leerdam toelatingsexamen deed voor de kunstacademie. Daar maakte ze kennis met breien. "We kregen op school het vak machinaal breien. Ik vertelde daar enthousiast over aan mijn oma en toen bleek dat ze nog zo'n breimachine op zolder had staan. Er moest één onderdeel vervangen worden, maar verder werkte-ie."

Sindsdien legt Iris haar ziel en zaligheid in zowel machinaal breien als handbreien. "Je begint met een bolletje wol, dat is eigenlijk niks. Maar door simpele handelingen kun je daar heel veel vormen mee maken. Het wordt opeens driedimensionaal."

Het ontwerpen van haar afstudeercollectie geeft Iris de kans volop te experimenteren met al die vormen en materialen. "Ik wilde stoffen combineren met oude familiefoto's, dus ben ik gaan uitzoeken of ik foto's kan laten weven of in breipatronen kan omzetten."

Halverwege het studiejaar heeft ze net als haar jaargenoten haar pre-collectie af. "Dat is een soort tussenstand, je laat dan zien op welke weg je bent. Sommige dingen blijken niet te werken, dat is dan niet zo erg omdat je nog tijd hebt om het in je definitieve afstudeercollectie anders te doen."

Iris heeft inmiddels ontdekt dat digitaal printen in elk geval lukt op materialen als plastic en pvc, en op breisels van dun garen. "Op harig garen wordt de inkt vlekkerig. Nu heb ik ontdekt dat het wél lukt met een speciale coating. Ik ben onder andere nog aan het uitzoeken of ik een foto kan omzetten in een breipatroon. Daarvoor bekijk ik de foto's op de computer pixel voor pixel."

Wie Iris hoort vertellen, krijgt al snel zin om zelf iets creatiefs te gaan doen. "Dat is precies wat ik wil bereiken. Ik vind het leuk om andere mensen te stimuleren." De enthousiaste duizendpoot heeft daarom een eigen bedrijfje opgezet: C'est Iris. Onder die naam organiseert ze creatieve kinderfeestjes en workshops voor volwassenen. "Ik geniet erg van die contacten. Ik wil nu vanwege mijn afstudeerproject ook graag meer mensen leren kennen die breien. Er zijn hier in de omgeving vast mensen die veel meer ervaring hebben dan ik en me op nieuwe ideeën brengen."

Haar nabije omgeving is Iris sowieso steeds meer gaan waarderen. "De foto's van mijn pre-collectie zijn gemaakt aan de Waal hier in Hellouw. Toen pas kwam ik erachter hoe mooi het hier eigenlijk is. Rein van der Zee heeft de foto's gemaakt, hij woont hier vlakbij in Vuren. En het ontwerpboek dat ik voor mijn studie ook nodig heb, heb ik zelf gebonden met hulp van Yvonne de Graaff uit Herwijnen." Conclusie: "Vaak weet je helemaal niet waar mensen in je omgeving allemaal mee bezig zijn, tot je actief om je heen gaat kijken."

De liefde voor haar geboortestreek ten spijt hoopt Iris in de toekomst wel internationaal door te breken. "Ik denk erover na dit jaar een master knitwear te doen. Ik wil me in elk geval meer gaan verdiepen in industrieel breien. Uiteindelijk is mijn droom om een eigen label te hebben, door te breken in de grote modesteden en met mijn werk op het podium van de International Fashion Week te staan."

De tentoonstelling van de pre-collectie van Iris is vrijdag 19 januari van 10:00-22:00 uur in haar werkruimte aan de Tinnegieter 6 in Hellouw.


Janneke Boogaard