donderdag 11 januari

Informatiedag Parkinson
10:00-15:15, Ammerzoden, Het Zonnelied. Informatiebijeenkomst voor mantelzorgers, kinderen en andere relaties van patiënten met Parkinson. Over o.a. het belang van bewegen, valpreventie, een speciale app om te helpen bij duidelijk praten, het voorkomen van obstipatie en informatie over een creatieve invulling van de dagbehandeling. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 3 januari via: 073-6119170.

Frietmiddag
12:00, Rossum, De Vaste Burcht. Voor alle bewoners van de Vaste Burcht en omgeving. Frietje met of zonder Frikandel of kroket Salade met dressing appelmoes nagerecht. Deelname kost 4,50 euro. Aanmelden via: 0418-664664 of welzijnvb@stmr.nl

vrijdag 12 januari

Nederlands leren
9:00-11:30, Ammerzoden, bibliotheek. TaalPlus. Voor mannen en vrouwen die beter Nederlands willen leren om sterker in het leven te staan. Gesprekken voeren, luisteren, lezen, schrijven, sociale vaardigheden en rekenen. Aanmelden kan via: kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614137.

Nieuwe schrijfcursus
10:00-13:00, Zaltbommel, bibliotheek. Start van een cursus van vier bijeenkomsten om jezelf onder te dompelen en te koesteren in de mystieke, literaire, maar ook alledaagse dagboekteksten van Etty Hillesum. Etty was een jonge joodse vrouw, die in de snelkookpan van jodenvervolging groeit van chaos tot sereniteit en ware dienstbaarheid. Tussen 1941 en 1943 hield zij een dagboek bij waarin we haar proces kunnen volgen. Het is de bedoeling dat deelnemers voor de cursus al (een deel van) de dagboeken gelezen hebben. Deelname kost 115 euro (leden 100 euro) incl. drankjes en de laatste keer lunch in het Bommels Bakhuys. Aanmelden:
www.bibliotheekrivierenland.nl

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers een kaartje leggen, een spel spelen, koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Elke vrijdag en maandag. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee.

Tons of Blues
20:00, Geldermalsen, Schenkerij De Beurs. Terug naar de bakermat van de bluesmuziek, de Mississippi-delta, de kroegen van New Orelans met Tons of Blues.
www.cultureelcafegeldermalsen.nl

zaterdag 13 januari

KidsPraise in Well
18:30-19:30, Well, Wellse kerk. Voor alle kinderen en hun (groot)ouders, vrienden, buren en anderen. Thema: 'Een handje helpen'. Liedjes zingen en luisteren naar het thema-verhaal. Met optreden van Kinderkoor Eigenwijs uit Zuilichem. Na afloop drinken en wat lekkers. Kijk voor de playlist op:
www.kerkwell.nl

Nieuwjaarsconcert OBK Well
18:30, Well, dorpshuis Ons Huis. OBK Well wenst alle muziekliefhebbers een muzikaal nieuwjaar. Met optredens van de slagwerkleerlingen o.l.v. Ron van Vuuren, het Opstaporkest (i.c.m. Kerkwijk) o.l.v. Wim Baijense en daarna het A-orkest o.l.v. Harrie Janssen met o.a. swingende pop-achtige muziek. Wethouder Anita Sørensen huldigt drie jubilarissen en aansluitend is er een bingo. Toegang gratis.

Herrewoars Nieuwjaarsconcert
19:30, Heerewaarden, hervormde kerk. Lokaal muzikaal talent met zang en op diverse instrumenten waaronder het orgel. Georganiseerd door comité Muziek in de Kerk. Toegang gratis.

Delicious in De Kreek
20:00-03:00, Kerkdriel, De Kreek. Vierde editie van het event 'Delicious'. Met optredens van The Partyquad, Freddy Moreira, Maxx Lipps, Braeff, ADHDaan en DJ Wesley. tijdens het laatste uur een Back 2 Back Show met The Darkraver en zijn grote vriend Outsiders. Verschillende muziekstijlen, van dansbare Urban en eclectische muziek tot knallende up tempo stijlen. Lichtshow vol effecten. Leeftijd 16+. Bijna uitverkocht. Kijk voor de laatste kaarten op:
www.delicious-events.nl

zondag 14 januari

Verkenningsronde Singelcross
9:00, Zaltbommel, Kindertuin. Verkenningsronde SingelCross. Aanmelden via: contact@singelcross.nl (de SingelCross is op zondag 4 februari, deelname alleen bij voorinschrijving, dus niet op de dag zelf):
www.singelcross.nl

Open dag Fitnessclub
10:00-16:00, Zaltbommel, Hotel Van der Valk. Open dag Fitnessclub Zaltbommel. Meer informatie:
www.fitnessclubnederland.nl

Meditatie in Ophemert
10:30-12:30, Ophemert, Het Steenuiltje. 'Jezelf de kans geven opnieuw te beginnen'. Van moment tot moment met frisse blik aandachtig aanwezig zijn. Afwisselend zit- en loopmeditatie. Deelname is gratis i.v.m. de herstart van de praktijk voor rust en compassie in werk en leven Heel Imperfect van Mieke Degenaar. Koffie en thee staan om 10.15 klaar. Aanmelden graag per e-mail.
www.heelimperfect.nl

Nieuwjaarsconcert Alem
11:00, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Nieuwjaarsconcert opgedragen aan de onlangs overleden Ben Broekmeulen, die ruim 30 jaar trompet speelde bij de fanfare. Slagwerkgroep en Fanfare spelen nieuwe arrangementen o.l.v. Joos van Wichen. Johan Toonen draagt na 43 jaar het slagwerkinstructeurstokje over aan Lynyrd Denissen. De leerlingen van JuliAlem (Alem en Rossum) spelen o.l.v. docent Willy van den Dungen. Toegang gratis.

Nieuwjaarsconcert DES
11:00, Hedel, 't Gelre's End. De vier orkesten van DES: DaCapo, Intermezzo, Fanfare en slagwerkensemble DES-Rhythms spelen goed in het gehoor liggende nummers. In de Uithofzaal is een tentoonstelling van foto's, die gemaakt zijn op het 'De Vrienden van Hedel Live' concert op 9 december.

dinsdag 16 januari

Stamppotten in Opijnen
11:30, Opijnen, gebouw Maranatha. Traditionele stamppottenmaaltijd met De Zonnebloem. Inloop vanaf 11:30 uur, daarna stamppotbuffet. Aanmelden kan bij Marjan van der Dennen: 0418-591584.

Opnieuw beginnen
19:00-20:00, Zaltbommel, Speltherapiepraktijk. Opnieuw beginnen gaat over jezelf herpakken, jezelf vernieuwen, de zaken compleet anders kunnen en durven benaderen. Een nieuwe start maken vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn. Nuttig voor onszelf, maar ook voor onze relaties met anderen. Onderwerpen: - Zingeving, verdieping en verbinding in je leven. - Persoonlijke groei. - Wat kan Beeld Communicatie voor je betekenen? Deelname is gratis. Aanmelden: 0418-510700.
www.speltherapiepraktijk.nl

Mondaccordeon orkest
19:30, Rossum, De Vaste Burcht. Mondharmonica orkest 'Nog eens proberen'. Mogelijk gemaakt door de soosclub. Gezellige muzikale avond met herkenbare muziek. Entree: 3,50 euro incl. koffie.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Until the Birds Return'. Zonder melodramatisch te worden schildert regisseur Karim Moussaoui een prachtig en teder portret van het hedendaagse Algerije, zijn vaderland dat is versplinterd door koloniaal- en religieus tumult en dat nu stil lijkt te staan, worstelend tussen conservatisme en vernieuwingsdrang. De film voert in drie verhalen verschillende personages met elk hun eigen achtergrond ten tonele. Allen worden gedwongen een keuze te maken of worden beheerst door een keuze die ze in het verleden hebben gemaakt.

woensdag 17 januari

Luisterking oude jazz
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Met jazzkenner Jac Bechtold luisteren naar en praten over oud jazzmuziek. Aanmelden kan via:
www.bibliotheekrivierenland.nl

Scrabble Café
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig samen een potje scrabbelen. De koffie staat klaar. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen, klein elektra, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Inschrijven Talentenjacht
14:00, Hedel, Gelre's End. Inschrijven voor de talentenjacht van De Molshoop. Playbacken en soundmixen in verschillende leeftijdsgroepen. Het inschrijfgeld van 2 euro krijg je terug na deelname. Inschrijven voor leden van 14:00 tot 14:30 uur, voor niet-leden van 14:30 tot 15:00 uur.

Lezing over Maasuiterwaarden
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Lezing door Ton van Balken van Natuurwacht Bommelerwaard over de rijkdom aan flora en fauna in de Maasuiterwaarden. Van Balken is mede-auteur van 'Bommelerwaard Natuurlijk' over de natuur van de Bommelerwaard in 50 natuurgebieden. Toegang: 2,50 euro.

donderdag 18 januari

Kunstlezing in Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Lisette le Blanc over 'Hollandse Meesters in de Hermitage'. N.a.v. de tentoonstelling in de 'Hermitage' Amsterdam waar 65 werken van vijftig Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien zijn, waaronder zes topstukken van Rembrandt. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, De Weesboom. Thema: 'De Notaris'. Goede en tijdige voorlichting aan mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Over het vastleggen van wensen ten aanzien van financiën, medische en/of persoonlijke zaken als iemand de gevolgen van zijn of haar beslissingen nog kan begrijpen en overzien. Een notaris van Notariskantoor Kampschoër uit Ammerzoden is te gast. Toegang gratis. Meer informatie bij mantelzorgconsulent Saskia Cornelissen: 0418-634231.

Film: 'The Salesman'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Ingetogen en spannend drama uit het hedendaags Iran. Door Iraniër Asghar Farhadi in Frankrijk gemaakte film. Geënt op 'Dood van een handelsreiziger' van Arthur Miller uit 1949, maar voor diverse interpretaties vatbaar. Met inleiding door filmexpert Marc Westermann. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

vrijdag 19 januari

TaalPlus Ammerzoden
9:00-11:30, Ammerzoden, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Door o.a. zelf gesprekken te kunnen voeren op school, bij de dokter, de tandarts, in de winkel of de bank. Deelname kost 10 euro p.m. incl. boek. Aanmelden: 06-44614237.

Vergadering Oranjevereniging
20:00, Kerkwijk, dorpshuis. Buitengewone Algemene Ledenvergadering van Oranjevereniging Kerkwijk, Bruchem, Delwijnen. De vereniging luidt de noodklok. Als zich geen nieuwe bestuursleden melden, dan wordt de vereniging opgeheven.

zaterdag 20 januari

Boeken- en kledingverkoop
9:30-15:30, Brakel, Kooiweg 1. Uitverkoop. Meer dan 15.000 romans, thrillers, naslagwerken, religie, kinderboeken enz. Groot gevarieerd aanbod van dames-, heren- en kinderkleding. Plus erwtensoep en broodjes. Georganiseerd door activiteitencommissie Hervormd Brakel.

Bekendmaking Prins Carnaval
20:11, Zaltbommel, De Poorterij. Dramatisch liefdesverhaal met dans, spel en zang. Over de families Van Bommel en Van Driel die al jaren met elkaar overhoop liggen. Carnavalsvereniging Wallepikkers presenteert de nieuwe Prins, de Jeugdprins(es) en het Boerenbruidspaar. Prins en Adjudant brengen de Proclamatie en reiken de Prinsenorde uit. Entree: 11 euro. Reserveren:
www.de-poorterij.nl

zondag 21 januari

Folklore Dansensemble
14:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Optreden door FDA (Folklore Dansensemble Amersfoort), een internationaal volksdans-ensemble van zo'n dertig dansers onder leiding van choreograaf Wijnand Karel. Hun repertoire brengt het publiek van de Balkan naar Scandinavië, Nederland en Turkije. Hun prachtige kostuums en vaste orkest maken de voorstellingen van FDA tot een ware beleving. Reserveren via leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu of via 06-13517036 en 0418-638638. Entree 6,00 incl. koffie.

dinsdag 23 januari

Zorgen voor je ouders
19:30-21:00, Hedel, 't Gelre's End. Ouders worden oud en als volwassen kind wil of moet je voor je ouders gaan zorgen. Dat kan ingewikkeld zijn. Informatiebijeenkomst voor volwassen kinderen van ouder wordende ouders. In gesprek met psychogerontoloog Irene Smoor. Aanmelden is gewenst en kan tot 18 januari via jdebruin@welzijnbommelerwaard.nl of scornelissen@welzijnbommelerwaard.nl

Badmintonclub De Waluwe
20:00-22:00, Zaltbommel, sporthal Buys Ballot. Inloopavond.