Afbeelding
Foto: Annet van Horssen

HOOG WATER

Het wassende water in de rivieren levert prachtige beelden op. De situatie leidt tot verhoogde paraatheid bij Rijkswaterstaat, maar niet tot zorgelijke situaties. Het waterpeil bereikte in de nacht van dinsdag op woensdag de hoogste stand op de Rijn bij Lobith: 14,65 meter boven NAP, waar twaalf meter voor deze tijd van het jaar vrij gebruikelijk is.

Niet uitzonderlijk, maar wel bijzonder, vooral omdat het Munnikenland voor het eerst overstroomde sinds de aanleg van de Wakkere Dijk vorige zomer. Het fietspad door het Munnikenland stond voor het weekend al onder water. Free Nature, beheerder van de runderen en paarden die in dit gebied vrij spel hebben, heeft ruim op tijd een hek open gezet zodat de dieren via de Waalzijde de Wakkere Dijk konden bereiken. In eerste instantie deden ze dat niet, omdat ze daarvoor via een lager gelegen deel moeten dat ze niet zo goed kennen. Met hooi werden ze naar de Gandelwaard gelokt, die via de Geuzenweg (de nieuwe Maaskade) altijd te bereiken blijft. Toen het water in het weekend nog verder steeg, werd besloten de dieren naar de Wakkere Dijk te drijven. Dat gebeurde maandag onder grote belangstelling.

Ook andere dieren raakten door het hoog water hun vaste leefgebied kwijt. Vrijdag werden op de N322 bij Fort Sint Andries twee bevers doodgereden, die door de hoge waterstanden 'op drift' waren geraakt. Ook uit andere delen van de Bommelerwaard verschenen op social media berichten over bevers, die door het hoge water over oevers lopen. Zo kon men vanaf de Riveer-pont bij Brakel een bever zien rondscharrelen.

Hoogwater op de rivieren ontstaat vooral na langere perioden met veel neerslag in Nederland en de Alpen. In de zomer en de herfst kunnen de bodem en begroeiing nog veel water opnemen. Ook verdampt er meer water door de hogere temperaturen. In de winter en het vroege voorjaar gaat dat minder goed.

De buitendijkse parkeerplaatsen in Zaltbommel blijven nog ongeveer een week dicht nadat het water is gaan zakken. De grond onder de bestrating is dan namelijk nog volledig verzadigd met water. Als er meteen weer auto's op rijden wordt de bestrating instabiel en raakt ernstig beschadigd.