Gemeenteraad

Als de aanmelding van voorzitters, stembureauleden en tellers in Zaltbommel symptomatisch is voor de gemeenteraadsverkiezingen dan wordt 21 maart een feest met een beste opkomst. Recentelijk las ik in deze krant dat men eind november al voldoende functionarissen had om de boel te bemensen.
Wat mij, zeker bij verkiezingen, opvalt, is dat er veel mensen ongelooflijk uit hun nek lullen. Allereerst natuurlijk de politici want die willen gekozen worden. Vervolgens de partijleden want die hopen dat hun clubje groter wordt.
Dat begrijp ik allemaal. Maar waar ik me kwaad over maak, is het geneuzel van mensen die er weinig kennis van hebben en die die kennis ook niet willen uitbreiden. Mijn zus laatst nog: "Je denkt toch niet dat die wethouder naar mij luistert?" Ik noteer een vraagteken. Een uitroepteken was beter geweest. Mij werd immers niets gevraagd.
Ik ken veel regionale politici. Ik leg er jaarlijks minimaal honderd het vuur na aan de schenen. Ze blijven bijna allemaal overeind omdat ze een redelijk verhaal hebben. Kom eens kijken bij onze debatten op 8 en 12 maart: vuurwerk, duels en grote praat maar na afloop een glaasje en een hand van de debatleider. Het gaat, als in Brunssum, natuurlijk soms ook erg mis. Maar doorgaans kun je gemeentepolitiek aanraken. Gemeentepolitici ook. Doe dat wel voorzichtig…

Johan Cahuzak


De Vries wil feest met oud en nieuw

neerijnen • Burgemeester Harry de Vries wil in contact komen met de jongeren uit Waardenburg en Ophemert die rond de jaarwisseling zorgen voor de beruchte eindejaarsbrandjes. De Vries hoopt op een meer vredige jaarwisseling eind 2018. Dit zei hij maandagavond in zijn nieuwjaarsspeech. Vooral Waardenburg maar ook Ophemert staat binnen Neerijnen bekend om de eindejaarsbrandjes. Regelmatig gaan daar rond de jaarwisseling autobanden of andere items in de hens. In 2013 moest de ME er in Waardenburg nog aan te pas komen om de brandweermensen bij te staan. Tijdens de speech vertelde De Vries dat de gemeente al jaren probeert om contact te krijgen met de "harde kern" van de jongeren die verantwoordelijk zijn voor deze brandjes. "Dat lukt vrijwel niet." Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst richtte hij zich daarom op de mensen uit Waardenburg en Ophemert. "Graag wil ik in contact komen met jongeren uit Waardenburg en Ophemert om op 31 december 2018 rond middernacht gezamenlijk een feestje te bouwen rond de start van gemeente West Betuwe en afscheid van de gemeente Neerijnen. Ze kunnen het in Scheveningen samen, ze kunnen het in Rotterdam samen, dan moeten wij het ook samen kunnen."