Nog even en het carillon speelt weer

zaltbommel • Het besturingssysteem van het carillon in de Gasthuistoren in Zaltbommel is kapot. Naar verwachting wordt deze maand een nieuw computersysteem geïnstalleerd.

Al een paar maanden geeft het carillon niet meer elk kwartier de tijd aan door middel van een automatisch melodietje. Het klokkenspel klink alleen als het handmatig bespeeld wordt door beiaardiers Ru Stolk en Wout van der Linden. Bijvoorbeeld rond de feestdagen waren zij regelmatig actief en klonken mooie kerstklanken in de binnenstad.

Op dinsdagen tijdens de weekmarkt wordt het carillon ook live bespeeld. Op 16 en 30 januari speelt Ru Stolk om 11:00 uur werken van allerlei componisten en uit alle tijden.

Het besturingssysteem was sterk gedateerd, dus repareren of actualiseren was geen optie. Druk overleg tussen de stichting Vrienden van het carillon en de gemeente Zaltbommel volgde. Uiteindelijk is gekozen voor een nieuw computersysteem voor de automatische aansturing van het klokkenspel. Naar verwachting wordt dat deze maand geïnstalleerd.

Voor de langere termijn wordt gedacht aan een pneumatisch slagsysteem. Dat gaat slijtage tegen en geeft mooiere klanken, omdat het effect van dit mechaniek dichter bij de subtiele handmatige bespeling komt, met alle mogelijke muzikale nuancering. "Iedere beiaardier kan zijn eigen aanslag en arrangement 'vereeuwigen' door het handmatig spel op te laten slaan in de computer. Met de pneumatische aansturing kan het dan precies zo worden afgespeeld, vanuit het geheugen", zo wordt uitgelegd in de decembernieuwsbrief voor vrienden.

Maar hiervoor moet eerst geld worden ingezameld. En er is ook geld nodig voor het houten klavier, dat aan vervanging toe is. Werk aan de winkel dus voor de vriendenstichting. Met Menno Oerlemans als nieuwe penningmeester is het bestuur in elk geval weer op volle sterkte.

Aan de Gasthuistoren zelf is afgelopen jaar het nodige onderhoud gepleegd, dus die kan weer even mee.

Janneke Boogaard