Afbeelding
Foto: Gino Press

Geen agressie tegen brandweer, wel tegen politie in Veen

Jaarwisseling relatief rustig verlopen

regio • Over het algemeen is oud en nieuw positief verlopen, concluderen de overkoepelende brandweerorganisaties. Er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld van agressie tegen brandweerpersoneel en de samenwerking met de politiecollega's was prima. In Veen bleef het op dit vlak ook betrekkelijk rustig, aldus Brandweer Midden- en West-Brabant. Wel is daar een aantal auto's in vlammen op gegaan.

Het dieptepunt in Veen lag al voor oud en nieuw. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een sloopauto in brand gestoken en keerden omstanders zich tegen de politie en gooiden met stenen. Een 48-jarige man uit Veen werd toen aangehouden voor opruiing en een 29-jarige man uit Wijk en Aalburg vanwege belediging. Zaterdag werd ook een 37-jarige man uit Veen aangehouden vanwege betrokkenheid bij deze incidenten. Hij zou een agent tegengehouden hebben tijdens een aanhoudingssituatie door de doorgang te versperren. Hij is vastgezet. Burgemeester Naterop sprak zijn afkeuring uit over het hinderen van de politieagenten.

De volgende nacht werden opnieuw twee auto's in de fik gestoken. Daarbij werd een 21-jarige Wijk en Aalburger aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde.

Uitzonderlijk was dat één van de auto's geen sloopauto was, maar mogelijk is aangestoken uit wraak vanwege een aanrijding eerder die dag. Bij een ruzie over de afwikkeling van die aanrijding werden 's middags vier mannen aangehouden, onder wie drie uit Veen (18, 19 en 20 jaar). Zij zijn familie van de 48-jarige eigenaar van de auto die de nacht erop uitbrandde op de parkeerplaats waar ook de aanrijding had plaatsgevonden. De vierde was een 31-jarige Giessenaar. Een 18-jarige vrouw uit Nieuwendijk en een 19-jarige man uit Giessen hebben aangifte gedaan van mishandeling.

In de nieuwjaarsnacht bleven confrontaties met de politie uit in Veen. Wel werden nog eens vier autowrakken in brand stoken.

Waardenburg

Waardenburg staat bekend om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling, maar dit keer bleef het er in de nieuwjaarsnacht redelijk rustig. De avond ervoor sneuvelde een ruit bij de 'chinotaria' aan de Steenweg door zeer zwaar vuurwerk, waarschijnlijk een illegale mortier.

Bommelerwaard

De gemeente Zaltbommel laat weten dat 2018 relatief rustig is begonnen. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat de schade lager is dan vorig jaar. Burgemeester Peter Rehwinkel: "Ik bedank iedereen die bijgedragen heeft aan de mooie en gezellige jaarwisseling, en ik ben trots op de hulpverleningsdiensten."

De vuurwerkshow die door jongeren in Bruchem werd georganiseerd, was net als voorgaande jaren een groot succes.

In Brakel was het juist onrustiger dan andere jaren. Daar werd de brandweer vanaf zaterdag volop beziggehouden. Er werd onder meer brand gesticht in een jeugdhonk aan de Burgemeester Posweg. Op de Molensteeg ging een caravan volgeladen met banden in vlammen op. Later werd een flinke stapel banden in brand gestoken.

De gemeente Maasdriel heeft nog geen bericht uitgedaan over schades rond de jaarwisseling. Aan de Voorstraat in Hedel is een container in vlammen opgegaan, die stond bij de winkel van de Trekpleister. Ook de brievenbus van Post NL op de Kasteellaan overleefde de jaarwisseling niet, waarschijnlijk door zwaar vuurwerk.