• Nathalie van der Zalm (l) en Ellen Satter hebben de Audi zelf helemaal opgepimpt.
• Nathalie van der Zalm (l) en Ellen Satter hebben de Audi zelf helemaal opgepimpt. Foto: Lya Cattel

Barre tocht van Exloo naar Kirchberg

Met een barrel de sneeuw in

'Stoer!'. Dat zeggen de meeste mensen als ze horen over het plan van Ellen Satter (24) uit Gameren en Nathalie van der Zalm (25) uit Nederhemert. Zij doen dit jaar mee aan 'The Barrel Challenge', een barre tocht voor auto's ouder dan het jaar 2000. Het vertrek is op zondag 28 januari vanuit het Drentse plaatsje Exloo, tussen Emmen en Stadskanaal. Eindbestemming is Kirchberg in Oostenrijk. De route gaat door Duitsland, Oostenrijk, Italië en Slovenië. Hoe ze precies rijden, is nog niet bekend, dat is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De twee jonge vrouwen leerden elkaar kennen en raakten bevriend toen ze een bijbaantje hadden bij de Jumbo. Tegenwoordig staat Nathalie voor de klas op de basisschool in Well en is Ellen obstetrie verpleegkundige in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. "We hadden het er vaak over dat we wel eens iets spannends willen doen, iets avontuurlijks", vertelt Nathalie. "En we vinden het allebei leuk om auto te rijden, dus na een tijdje kwamen we op dit idee. Bovendien konden we hier een goed doel aan koppelen." Een gewone vakantiereis leek de twee een beetje saai. "We zijn allebei bijna perfectionistisch ingesteld", verklaren ze. "Als we op vakantie zouden gaan, zouden we alles helemaal uitzoeken, uitpluizen en plannen. Bij The Barrel Challenge weten we alleen waar we overnachten. Maar we weten verder helemaal niet wat we onderweg gaan tegenkomen."

De vader van Ellen is Erik Satter van het gelijknamige autobedrijf in Gameren. Hij vond een Audi A4 uit 1994, die hem geschikt leek voor de tocht van zijn dochter en haar vriendin. "Nog voordat we wisten welke auto het zou gaan worden, wisten we al dat we hem in goudkleur wilden hebben", vertelt Ellen. "We hebben hem met muurverf geschilderd." De auto is nog niet helemaal af, maar begint er aardig opgepimpt uit te zien, zodat hij de teamnaam 'Golden Girls' helemaal eer aan doet. Boven de koplampen zitten krullende wimpers, op de motorkap is de plattegrond Europa getekend, met de landen waar de twee doorheen moeten rijden. Van een aantal sponsors zijn de bedrijfsstickers al aangebracht. De velgen krijgen nog een knalroze kleur. En op achterkant komt nog een sticker met de tekst: 'You just got passed by a girl'.

Motorisch moet er nog het een en ander gebeuren. "Maar dat laten we over aan Ellens vader", lachen ze. De stuurbekrachtiging moet gerepareerd of vervangen worden. En de oude Audi start ook nog niet altijd even makkelijk. Dat is natuurlijk niet handig als ze onderweg even ergens stoppen. "In de reglementen van de Challenge staat dat teams elkaar moeten helpen als ze onderweg iemand tegen komen met pech", vertelt Nathalie. Voor de zekerheid nemen de twee wel een kofferbak vol met handige spullen mee. Een reserveband natuurlijk. En sneeuwkettingen, maar ook een sneeuwschep, extra lampjes, een extra accu en startkabels. "En ducttape", vult Nathalie nog aan. "We hoorden ook van iemand die op een vorige Challenge een gasbrandertje met een pannetje heeft meegenomen. Zo konden ze onderweg zelf ergens iets warms maken om te eten. Misschien doen wij dat ook wel."

In het afgelopen jaar hebben Ellen en Nathalie samen sponsors gezocht en zelf spulletjes gemaakt om te verkopen. De opbrengst is voor hun goede doel: het 'Brussenboek' van Stichting Kind & Ziekenhuis. Het Brussenboek is geschreven door Anjet van Dijken en bedoeld voor broers en zussen van een kind dat ernstig en/of chronisch ziek is. Als een kind ziek is gaat alle aandacht vaak uit naar het zieke kind en de ouders, de broertjes en zusjes worden soms een beetje vergeten. Het Brussenboek is een 'praat-klets- en doe-boek' en helpt deze kinderen, zodat ook zij erkenning en herkenning krijgen. Daarnaast zet de Stichting Kind & Ziekenhuis zich in voor scholing aan verpleegkundigen. De zelfgemaakte spulletjes die nog niet verkocht zijn, gaan mee op reis. "We willen in Slovenië stoppen bij een weeshuis en daar die leeskussen, troostpopjes en andere spullen afgegeven", vertellen Nathalie en Ellen.

'The Golden Girls' zamelen geld in voor Stichting Kind & Ziekenhuis

Binnenkort ontvangen The Golden Girls een uitgebreid instructieboek van de organisatie van The Barrel Challenge. Daar staat meer informatie in over wat het tweetal te wachten staat. "Maar niet alles wordt van tevoren uitgelegd", vertellen ze. "We krijgen onderweg bijvoorbeeld verschillende opdrachten, die we moeten uitvoeren. Die worden nu nog niet bekend gemaakt." Voorbeelden van opdrachten van voorgaande jaren hebben ze al van andere deelnemers gehoord. "De deelnemers moesten een keer skinny dippen en daar een filmpje van maken", lachen ze. "Wij zien dat niet zo zitten; in je bikini het ijskoude water in." Een andere opdracht was om van een standbeeld in een dorpje onderweg de preciese achtergrond te achterhalen. "Het gaat dan om informatie die je echt niet online kunt vinden, dus je moet het op een andere manier zoeken."