'Helaas geen goede afspiegeling van de samenleving'

Doe Mee! en CDA gaan verder met VVD

molenlanden • 'Doe Mee! Molenlanden, CDA en VVD gaan met elkaar in gesprek over de vorming van een stabiel en krachtig college', zo laat Doe Mee! Molenlanden weten. De drie partijen vonden elkaar de afgelopen week in drie punten: Een fris programma waarbij de samenleving vanaf de start actief wordt betrokken; een krachtig college; en voldoende ruimte voor het 'noodzakelijke oppositionele geluid in de gemeenteraad'

Informateur Bert Blase voerde in de afgelopen week gesprekken met SGP, CU en VVD, op basis van de opdracht die door het 'motorblok' van Doe Mee! en CDA is geformuleerd. Beide partijen spraken in deze opdracht te streven naar een 'stabiel en vernieuwend college'.

Blase typeert de gesprekken als 'openhartig en indringend'. "Mijn conclusie uit de gesprekken is dat er wisselend gedacht wordt over welk type bestuur de gemeente Molenlanden nodig heeft. Uitgaande van het beeld dat Doe Mee! en CDA daarin voor ogen staat, heeft samenwerking met de VVD in mijn ogen de meeste kans van slagen", aldus Bert Blase Doe Mee! en CDA hebben dit advies overgenomen.

Onoverbrugbaar

Dat SGP en ChristenUnie buiten de boot vielen bij de Molenlandse coalitievorming, heeft volgens Doe Mee! Molenlanden en CDA te maken met onderwerpen waarop de partijen onoverbrugbare meningsverschillen hadden. Dat stelt Joke Stravers, samen met Berend Buddingh' lijsttrekker van Doe Mee! Molenlanden. "We hebben afgelopen week intensieve gesprekken met elkaar gehad, maar er bleven meerdere niet overbrugbare zaken om verder te gaan. Daarbij ging het deels om de bezetting van het nieuwe college, maar ook over inhoudelijke zaken. Van beide kanten konden we niet bij elkaar komen." Vandaar dat de VVD uiteindelijk als derde coalitiepartner uit de bus kwam. Stravers laat weten het heel jammer te vinden dat SGP of ChristenUnie uiteindelijk afhaakten. "Je wilt recht doen aan wat de kiezer heeft gestemd, een goede afspiegeling van de samenleving vormen. We moeten zeggen dat dit helaas niet gelukt is."

Als onderliggende oorzaak verwijst ze naar de moeite die de twee christelijke partijen volgens haar hebben om de slag naar vernieuwende politiek te maken. "Zij bleven nog teveel steken bij het uitgangspunt dat de christelijke partijen elkaar vast moeten houden. Het CDA was daar wat losser in en zo konden we die samenwerking wel vorm geven."

De VVD is uiteraard verheugd over deze ontwikkeling. Lijsttrekker Bram Visser: "We zaten natuurlijk niet achter het stuur, wij moesten afwachten. Maar we hebben altijd gezegd dat als de vraag komt, wij zeker onze verantwoordelijkheid willen nemen en net als de afgelopen acht jaar in Giessenlanden de bestuurlijke taken op te pakken."

Als kleinste coalitiepartner zal het de meeste moeite kosten om de eigen inbreng veilig te stellen. Bram Visser maakt zich daar desondanks geen zorgen over: "Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Onze inbreng werd enthousiast ontvangen door Doe Mee! en CDA. Een deel van de achterban van Doe Mee! komt oorspronkelijk ook uit de VVD, dus daar zijn zeker programmatische overeenkomsten. We moeten de gesprekken nu natuurlijk nog wel ingaan, maar ik verwacht dat er binnen nu en twee weken een akkoord op hoofdlijnen ligt."

Teleurgesteld

SGP en ChristenUnie zijn teleurgesteld over het feit dat zij voorlopig uitgesloten zijn van de coalitievorming in Molenlanden. "Het wordt in hun berichtgeving nu gebracht alsof wij niet meedoen, maar CDA en Doe Mee! Molenlanden kiezen ervoor dat wij niet meedoen", zo laat Harry Stam (lijsttrekker ChristenUnie) in een reactie weten. En Corné Egas, lijsttrekker bij de SGP: "Het is jammer voor onze partij, maar zeker ook voor de gemeenschap. Op deze manier wordt een groot deel van de gemeenschap niet vertegenwoordigd in de coalitie."

Stam: "De kiezer heeft duidelijk met Doe Mee! voor vernieuwing gekozen, maar gezien de winst van zowel CU als SGP ook voor stabiliteit en het vasthouden van het vertrouwde. Dat komt in deze coalitie niet tot zijn recht. Dit was inhoudelijk hét item waarop de verdere coalitievorming is afgeketst."

Cruciaal in het mislukken van het overleg met de twee christelijke partijen is het feit dat zij elkaar niet los wilden laten. "Dat is geen moment ter discussie gevestigd", bevestigt Stam. "Van begin af aan hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor een brede coalitie, stabiel en met veel bestuurskracht en politieke ervaring. Daarom gingen wij voor een coalitie van Doe Mee!, CDA, SGP en ChristenUnie." Egas: "Wij wilden een breed bestuur; niet een gemeenteraad met een scherpe verdeling van coalitie en oppositie, waarbij je veel meer tegenover elkaar komt te staan."


Geurt Mouthaan