Onzalige verbintenis

Bij de formatie van de gemeenteraad in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden vallen de SGP en VHL Lokaal, respectievelijk tweede en derde partij bij de verkiezingen, buiten de boot! Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag, ook al heet de (in)formateur Ad de Regt. Een bestuurlijk-technisch kundig man, maar waar is zijn geloof in de politiek? Hij was bang dat de kwestie van de koopzondagen (nooit een issue in Zederik) een splijtzwam zou worden. Nu is hij gezwicht voor een paar intolerante drammers, die al vóór de verkiezingen de knuppel van de koopzondag in het tot dan toe rustige hoenderhok gooiden. Hadden zij met hun beperkt aantal kiezers zich niet wat geduldiger, respectvoller en nederiger kunnen opstellen? Met name D66 regeert bij de waan van de dag, en blaast woorden van wind, het spijt me dit te moeten constateren.

De Viaanse politici hebben kennelijk in het geheel geen oog voor Zederik en Leerdam. Zou dat mogelijk door hun verleden komen? Vrijstad Vianen: ik zou niet trots zijn op die titel. Vrijstad betekende vroeger: vluchtplaats voor lieden van bedenkelijk allooi. En het gezegde "naar Vianen gaan" is synoniem voor "failliet" gaan. Hoe groot is de som ook al weer van het financiële debacle dat Vianen (en nu dus ons) boven het hoofd hangt?
Vijfenvijftig jaar geleden leerde ik al in de lessen sociologie dat ware democratie niet gelijk is aan de macht van de meerderheid, en dat democratie de minst slechte regeringsvorm is. Onze huidige democratie is helaas grotendeels verworden tot een ordinaire belangenpolitiek met veel grote ego's in beeld. Het zal huilen-met-de-pet-op blijven, vermoed ik, ook al bid ik als gelovige tegen de klippen op voor de overheid (ook de lokale), want dat staat in de bijbel.

Lenie Kastelein, Lexmond


Doorstart voor gesprekken over woningbouw Bleskensgraaf

bleskensgraaf • Waar en hoe Bleskensgraaf nieuwe woningen moet krijgen; daarover kunnen inwoners van het dorp begin volgend jaar het gesprek met het gemeentebestuur aangaan.

Daarmee wordt weer vanaf het nulpunt begonnen. Dit jaar lagen er al vergevorderde plannen om Bleskensgraaf West te gebruiken voor woningbouw, maar de gemeenteraad floot in oktober wethouder Frank Meerkerk terug. Het overleg met het dorp zou niet goed uitgevoerd zijn; van begin af aan lag Bleskensgraaf West al als beoogde locatie op tafel. Begin 2019 kunnen inwoners via werkateliers en cocreatie met de gemeente in overleg over waar het beste de nieuwe woningen voor Bleskensgraaf kunnen komen. Daarbij ligt alles nog open. Wethouder Frank Meerkerk zelf vindt het jammer dat dit project vertraging heeft opgelopen. "Vooral voor het dorp zelf. Je loopt hierdoor een achterstand van misschien wel een half jaar op."