• Cornelis Peters overhandigt het schilderij aan wethouder Van Middelkoop.
• Cornelis Peters overhandigt het schilderij aan wethouder Van Middelkoop. Foto: Geurt Mouthaan

Thuiskomst van een Lexmonds schilderij

zederik • Wethouder Maks van Middelkoop kreeg uit handen van Cornelis Peters uit Den Haag vorige week woensdag een schilderij van het 'bloemenhuisje' van Lakerveld, geschilderd rond 1910-1920. Het krijgt voorlopig een plek in het gemeentehuis van Zederik in Meerkerk.

Ingepakt in een laken en plastic zakken ging het antieke schilderij mee in de tram en de bus, die Cornelis Peters vanuit de residentie naar Meerkerk brachten. De route voerde hem ook over het Lakerveld, de plek waar het 'bloemenhuisje' stond. Ooit woonde daar zijn grootvader, degene die het schilderij als eerste in bezit kreeg.

Het schilderij is gemaakt door Alex Sleeswijk. Alexander (Alex) Cornelis Sleeswijk (1870-1945) was Nederlands schilder, aquarellist en tekenaar. Hij schilderde figuren, interieurs, landschappen en stadsgezichten in impressionistische stijl. Alex Sleeswijk was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam en exposeerde sedert 1895 onder meer in Amsterdam en Den Haag. "Hij schilderde vooral landschappen; het zou goed kennen dat mijn familie hem kende en dat hij dit in opdracht gemaakt heeft", vertelt Peters.

De inwoner van Den Haag besloot onlangs het kunstwerk terug te brengen naar zijn 'roots'. "Het maakt deel uit van dit gebied. Ik vind het heel mooi dat het schilderij nu thuiskomt. Zo ervaar ik het echt."

Het 'bloemenhuisje' zoals het er toen stond, is er nu niet meer. Onduidelijk is nog of het is afgebroken en er op dezelfde plek, Lakerveld 73, een nieuw huis is neergezet of dat er een nieuwe gevel om het oude pand is heengebouwd.

De herkomst van de bijzondere naam is wel helder. Het huis werd door Lexmonders 'bloemenhuisje' genoemd omdat de bewoners veel werk maakten van de bloemen rondom de woning. "Dat was voor velen zichtbaar", vult wethouder Maks van Middelkoop aan. "De Lakerveld was toen de belangrijkste verbinding tussen Vianen en Gorinchem."

Dankzij deze schenking wordt verdwenen onroerend erfgoed in de gemeente Zederik door middel van een schilderij toch bewaard voor de huidige en toekomstige generaties', zo meldt de gemeente in een persbericht. Voorlopig wordt het opgehangen in het gemeentehuis in Meerkerk, dat na de fusie van Zederik, Leerdam en Vianen tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden onder meer voor raadsvergaderingen gebruikt gaat worden. "In de toekomst gaan we kijken waar het een plek kan krijgen. De historische vereniging van Lexmond en Hei- en Boeicop heeft met het Historium in Lexmond een mooie locatie; dat is een mogelijkheid." Bij de eerste tentoonstelling zal de gulle gever, Cornelis Peters, in ieder geval nogmaals de bus pakken richting de Vijfheerenlanden. "Daar wil ik zeker bij zijn."


Geurt Mouthaan