SGP valt af door koopzondag, VHL Lokaal 'niet stabiel'

CDA, CU, VVD, PvdA en D66 aan de slag

vijfheerenlanden • Dat betekent dat de SGP en VHL Lokaal – de tweede en derde partij van Vijfheerenlanden – buiten de boot vallen. Beide partijen zijn hierover zeer teleurgesteld. Maandagavond vertelde De Regt in het gemeentehuis van Meerkerk dat hij tien dagen eerder de opdracht kreeg om op zoek te gaan naar een coalitie met een zo breed mogelijk draagvlak. De Regt zocht bij zijn formatie naar overeenkomsten op belangrijke onderwerpen als kernenbeleid, zorg, verkeer, woningbouw en veiligheid.

Op basis daarvan bleek VHL Lokaal een serieuze kandidaat voor de nieuwe coalitie. De partij van lijsttrekker Teus Meijdam werd door de andere partijen echter niet gezien als een stabiele factor. Dat kwam vooral door het 'gedoe' rond Harry van Tilburg, nummer twee op de lijst van VHL en wethouder in Vianen. Hij bracht onlangs het nieuws naar buiten dat de lijsttrekkers niet in zee wilden met Wim Groeneweg als waarnemend burgemeester. Fractievoorzitter Wim van Dijk had weinig waardering voor de opstelling van zijn collega's. "Onze partijgenoot heeft gelekt, maar hij is vervolgens wel uit de partij gezet. Nu vindt men ons toch onstabiel. Betreurenswaardig. Ik leg dit naast me neer, zielig dat men dit argument gebruikt." Bovendien stelde Van Dijk vast dat met de keuze van deze coalitie en de wethouders die daarbij horen de nadruk wel erg op Vianen komt te liggen. "Door het passeren van VHL Lokaal wordt de stem van Leerdam niet meer gehoord. En Zederik komt er wat wethouders betreft wel erg slecht van af." De SGP struikelde over de verruiming van de koopzondagen. Informateur De Regt was bang dat deze kwestie zich zou ontwikkelen tot een splijtzwam, waardoor de stabiliteit van de coalitie in gevaar zou kunnen komen. Vandaar dat hij dit onderwerp naar voren haalde en aanstuurde op een overeenstemming op hoofdlijnen.

De informateur daagde het CDA uit om de nek uit te steken en een notitie over dit onderwerp te maken. De SGP kon niet met het CDA-opzetje leven en kwam met een tegenvoorstel om een onderzoek in te stellen naar alle aspecten van de koopzondag en pas na de volgende verkiezingen een besluit over dit onderwerp te nemen. Na raadpleging van de andere partijen bleef het CDA-voorstel overeind. "Het werd er alleen maar slechter op. Dat maakt het voor ons onmogelijk om met deze coalitie mee te doen", zei Keppel teleurgesteld. "De confessionele partijen halen een meerderheid bij de verkiezingen en dan is dit het resultaat. Treurig." De beoogde coalitie gaat bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart de kiezers meteen enquêteren over de koopzondag. Als de meerderheid van een kern voor verruiming van de zondagopenstelling is én de opkomst tenminste 33 procent bedraagt, mogen de winkels in die kern open van 12:00 tot 17:00 uur. De informateur bond de partijen op het hart te zorgen voor een goede verdeling van de wethouders over de kernen. De aspirant-wethouders zouden op dit moment vooral uit Vianen komen. De coalitiepartijen - met 20 van de 31 zetels - waren vol lof over het rapport. "We zien de formatie met veel vertrouwen tegemoet. Dit is een brede basis voor een stabiel bestuur", klonk het eensgezind.

Namens Groen Links beloofde Erik van Doorn de coalitie positief-kritisch te volgen. Teus Meijdam (VHL) stelde vast dat het Leerdamse geluid door de coalitie wordt 'uitgehold'. "Leerdam wordt onthoofd'. Mét de SGP gaan we stevig oppositie voeren. Daar hebben we samen al twaalf jaar ervaring mee."

André Bijl