• De ondertekening van de overeenkomst met op de achtergrond de handhavers in opleiding.
• De ondertekening van de overeenkomst met op de achtergrond de handhavers in opleiding. Foto: Dick Aanen

Leerling-handhavers actief in VHL

vianen • De Vijfheerenlandense burgemeesters Tjerk Bruinsma en Wim Groeneweg hadden woensdagmiddag in de raadzaal van het stadhuis in Vianen een ontmoeting met 25 eerstejaars studenten van de ROC-opleiding Handhaver Veiligheid en Toezicht (HTV) in Nieuwegein.

De leerlingen zullen in de Vijfheerenlanden ervaring opdoen in hun vakgebied: veiligheid en handhaving. Ze zullen meelopen met professionele boa's (handhavers) en bij hun rondes vooral aandacht besteden aan zwerfafval bij containers, buurtpreventie, controle op vuurwerkoverlast en jongerenoverlast (hangjongeren). Enkele studenten vertelden al enthousiast over hun eerste ervaringen in de praktijk. Na de kennismaking werd door Groeneweg en Bruinsma een contract ondertekend met ROC-directeur Ruud van Diemen.

"De afgelopen twintig jaar is het vak van boa, handhaver en toezichthouder geëvalueerd", vertelde Ruud van Diemen. "Het is echt een vak geworden." Volgens de ROC-directeur gaan de studenten HTV enerverende dingen meemaken. "Natuurlijk fantastische mooie dingen, die je energie geven. Maar je gaat ook vervelende dingen meemaken. Veel mensen zijn blij met jullie, maar er zijn ook veel mensen niet blij met jullie." Soms zullen ze later te maken krijgen met agressie en beledigend taalgebruik. "Die taal is niet gericht alleen naar jullie uniform. Het is ook gericht naar jullie als vakman." Volgens Van Diemen gaan de studenten HTV ook op een andere manier kijken naar dingen die de gewone burger nooit opvalt. "Ik kan je voorspellen: daar kom je ook nooit meer vanaf. Ik heb ooit bij de gemeentepolitie gewerkt en daarna bij de nationale politie. Ik heb het nog steeds als ik een winkel binnenga. M'n vrouw kijkt in de etalage en ik kijk om me heen. Dat is een soort beroepsdeformatie."

Dex Koning - uit het Utrechtse Overvecht - liep vorige week een avondje mee met professioneel handhaver Rick de Kuiper. "Het was leuk, maar in vergelijking met Overvecht is het in Leerdam wel heel erg rustig." De handhavers en de ROC-leerlingen maakten een rondje langs hangplekken in Leerdam. "Op sommige plekken hebben we jongeren weggestuurd en later hebben we nog een keer gekeken of de jongeren waren teruggekomen. De moeilijkheid is wel dat je afhankelijk bent van wat er op zo'n avond gebeurt." Volgens De Kuiper is het overigens niet verboden om ergens rond te hangen. "Zolang jongeren maar niks vernielen of afval achterlaten."