• Cor Barten met gitaar, tijdens een optreden van Gideon.
• Cor Barten met gitaar, tijdens een optreden van Gideon. Foto: Geurt Mouthaan

'We vulden het gat tussen de koren en de gospel'

Laatste optreden zanggroep Gideon

nieuwpoort • Barten werd geboren in een gelovig gezin in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Op zondagen verzamelde de familie zich rond het harmonium en werd er gezongen. Barten hield er een liefde voor het eenvoudige geestelijke lied aan over. Sinds enkele maanden woont de zanggroepleider in een seniorenappartement in Nieuwpoort. Zijn leeftijd, hij is 66, noopt hem te stoppen met Gideon. Hij gaat het zeker missen, zegt hij. Misschien wordt hij wel lid van een mannenkoor. "Lekker zingen en geen taken meer." Zijn auto zal minder slijten in de toekomst. "Ik reed zesduizend kilometer per jaar voor Gideon."

Meezingen

Hoe typeert hij zijn zanggroep? "We zijn geen hoogstaande musici, de liederen moeten op accordeon en gitaren te begeleiden zijn." Ze waren een fenomeen, optredens trokken soms honderden mensen. "We vulden het gat tussen de koren en de gospel. Gideon voegde veel toe. Het publiek mocht altijd 40 tot 60 procent van de liederen meezingen, dat sloeg aan. We zongen het geestelijke lied op eenvoudige wijze. De bedoeling was: je geloof uitzingen, de boodschap doorgeven, bemoedigen, vertroosten."

Tot aan zijn 26e was hij onzeker over zijn geloof. "Je bent een kind van God of niet. Dat was in mijn jeugd echt wel een item. Je moest bekeerd worden, anders liep het fout met je af. In mijn tienertijd heb ik daar best mee geworsteld. Je hoorde om je heen: de Heer moet je bekeren." Hij bad om bekering, lag er soms wakker van.

Als jongvolwassene zorgde de preek van een nieuwe predikant voor een omslag. "Hij sprak over Johannes 1 vers 12. Dat is de tekst die voor mij en mijn vrouw als eye opener heeft gewerkt. Het was religie, het werd een relatie. Ik ging zingen vanuit zekerheid en blijdschap, ook door moeilijke perioden heen."

De verandering lag aan de basis van de zanggroep. "Als wij niet bewust tot geloof waren gekomen, was Gideon niet ontstaan." De zanggroep kwam voort uit een bijbelstudie- en zanggroepje in Hei- en Boeicop. Bij elk optreden van Gideon hoopte Barten dat de liederen ook anderen zouden overtuigen. "Er zit altijd lijn in de programma's. We begonnen met getuigenisliederen, deden een oproep en dan kwam het beslissingslied. We hebben heel veel mensen bereikt." Het selectiebeleid voor leden was ruim. "Je hoefde je geen kind van God te weten om mee te kunnen zingen, je mocht er ook mee worstelen. Maar het werkte naar de groep zelf ook, er zijn leden tot zekerheid gekomen." In hoogtijperioden telde het koor honderd leden. "Met zelfs een ledenstop." Over aantallen gesproken: ooit waren er bij een optreden drieduizend mensen aanwezig. "Maar we hebben ook wel eens voor zeven mensen gezongen." Aanvragen stroomden binnen. "De laatste jaren hadden we ruim zestig optredens per jaar, er was vraag naar nog meer. Ook in de zomermaanden traden we op, in feesttenten en op campings. En verder in ziekenhuizen, evangelisatietenten, kerken en woon-zorgcomplexen."


Het koor telt nu nog 86 leden, uit vijf provincies. Maar het is vergrijsd: de gemiddelde leeftijd is 68 jaar. Ook bij Barten zelf ging de leeftijd meewegen. "Ik merkte de laatste jaren dat met name repetities te zwaar werden. Ik heb altijd gehoopt op een jonger iemand aan wie ik het zou kunnen overdragen. In mijn optiek is die niet gekomen. Het bestuur heeft besloten te stoppen. Er is wel een nieuw initiatief gekomen: 48 mensen willen per se doorgaan, onder de naam Pro Deo. Ze willen het voorlopig zonder zangleider doen, met muzikanten." Met een lach: "Ik zegen ze."

Over het afscheid zegt hij: "Ik voel geen weemoed, heb in vrede de keuze gemaakt. Als het zover is, ga ik dankbaar terugzien. Op zaterdag 8 december nemen we afscheid van het publiek, in de christelijk gereformeerde kerk kerk in Noordeloos, vanaf 19.30 uur. Op zaterdag 5 januari nemen we afscheid van elkaar."