• Vlnr: Eva, Jochem, Demi en Wim. Ze hopen op veel klanten.
• Vlnr: Eva, Jochem, Demi en Wim. Ze hopen op veel klanten. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Misschien ga ik nog wel door als de actie voor KiKa is afgelopen'

Jonge ondernemers helpen KiKa

hoornaar • Met een tientje startkapitaal, geschonken door ondernemer Bastiaan de Groot, gingen de kinderen deze maand aan de slag.

Aanleiding vormt het plan van Gerrit den Hartog uit Hoornaar om volgend jaar in Chicago een marathon te gaan lopen voor KiKa. Onder de noemer 'Business for KiKa' bezocht hij de plusklas van de school in zijn dorp. Hij vertelde de kinderen over zijn plan en een ondernemer gaf uitleg over het opstellen van een ondernemingsplan.

Eva Slob (10) uit Noordeloos vond het best moeilijk om een ondernemingsplan te schrijven. "Je moest erin zetten welke kosten je maakt en wat je wil verdienen. Dan moest je een berekening maken om je prijs te bedenken. Mijn vader heeft een beetje geholpen en mij geleerd hoe Excel werkt." Het was ook haar vader die haar op het idee bracht om kersenflappen te gaan bakken en verkopen. Ze krijgt al regelmatig bestellingen binnen. "Laatst moesten we om zes uur uit bed omdat we 24 flappen moesten bakken. Voor mensen in de straat, voor mijn nicht en voor mensen op mijn moeders werk."

Voetbalclinics

Wim van der Stelt (8) uit Noordeloos regelde met hulp van zijn moeder een middag met voetbalclinics, voor kinderen van zes tot dertien jaar. "Bij RKC Waalwijk, die club wil mij sponsoren. Ik heb trainers van RKC Waalwijk die mij helpen. Zij geven de clinics, ik ga ook voetballen en de trainers een beetje helpen. We gaan ook nog twee ballen verloten met handtekeningen erop van spelers van de club." Wim voetbalt zelf bij vv Stedoco. "Ik ben natuurlijk wel voor Stedoco, maar RKC Waalwijk voetbalt in de keukenkampioendivisie, die komt na de eredivisie. We kennen iemand met vrienden bij RKC Waalwijk, zo zijn we daar terecht gekomen."

De clinics van Wim gaan plaatsvinden op 10 april. Met een blik op de grijze lucht buiten: "Want we gaan niet in dit vieze weer voetballen. We doen een uur training en een rondleiding door het stadion. De kinderen krijgen de clinic van professionele trainers en ze mogen in de kleedkamers komen. Mijn flyers met informatie komen er bijna aan. Die ga ik uitdelen in Hoornaar en Noordeloos."

Taartjes

Demi de Jong (9) en Jochem de Wit (9), allebei uit Hoornaar, verkopen appel- en citroentaartjes. Voor de ingrediënten vonden ze sponsoren, de taartjes bakken ze zelf. De moeders en de opa en oma van Demi helpen. Jochem dacht aanvankelijk aan broodjes knakworst. "Maar dat ging duur worden", vertelt hij. Demi: "En zo'n broodje moet je eigenlijk warm verkopen, dat is moeilijk."

Jochem legt uit hoe ze aan hun bedrijfsnaam 'Zuur & Zoet' kwamen. "Citroentaartjes zijn een beetje zuur, appeltaartjes zoet. We dachten: zuur en zoet smaakt goed." De jongens laten de kar van hun bedrijfje zien, die ze naast de school hebben geparkeerd. Demi: "In het dorp kun je beter een kar hebben, dan hoef je niet met de auto te gaan." Jochem: "De kar heb ik met hulp van mijn vader gemaakt, met hout van een sponsor." De moeder van Demi is grafisch ontwerpster en hielp met het logo. "Iedereen kan bij ons bestellen", vertelt Demi. "Door te mailen naar zuurenzoet@outlook.com en via Facebook." Jochem vult aan: "Mensen moeten twee dagen van tevoren bestellen."

Eva heeft geconcludeerd dat je het als ondernemer erg druk kunt hebben. "Ik wil later geen eigen bedrijf. Dat is heel veel werk, daar heb ik geen zin in. Ik wil juf worden of zoiets. Of de administratie doen, dat doet mijn moeder ook." Maar geld verdienen bevalt haar wel. "Misschien ga ik nog wel door als de actie voor KiKa is afgelopen, maar dan voor mijn eigen zakcenten." Hoe kunnen mensen bestellen? "Door te mailen naar EvaSlob11@gmail.com. Ze moeten wel vermelden wanneer ze de kersenflappen willen hebben en waar ze wonen. Als ze wat verder weg wonen, reken ik reiskosten."