Afbeelding
Foto:

Doe Mee! Molenlanden start met onderhandelingen coalitie

Alles is nog open na eerste gesprekken

molenlanden • Doe Mee! Molenlanden hield zaterdag met de andere Molenlandse partijen de verkennende gesprekken om een coalitie te vormen.

In de coalitievorming kijkt Doe Mee! met name naar de grootste partijen, laat lijsttrekker Joke Stravers weten. "Het ligt ook na de goede gesprekken die we hadden nog helemaal open, maar onze kijkrichting gaat wel naar de partijen waar de kiezers het meest op hebben gestemd. Dat is van begin af aan ons uitgangspunt geweest: gehoor geven aan de stem van de inwoners zelf."

Zeker zo belangrijk bij de invulling van de nieuwe coalitie is dat de politiek wat Doe Mee! Molenlanden betreft echt politiek kan zijn. "In Molenwaard hadden we een coalitie die tachtig procent van de zetels besloeg. Je kunt je afvragen of dat nog politiek is. Wij willen naar een constructie waarbij er voor de oppositie ook kansen en mogelijkheden zijn om hun inbreng te verwezenlijken." Berend Buddingh, samen met Stravers lijsttrekker: "We willen er voor de kerst uit zijn, een beetje vaart erin. Dat moet prima te doen zijn. Op inhoud verwacht ik dat we elkaar kunnen vinden. Belangrijk wordt wel hoe we onze inwoners de komende periode veel vaker en directer gaan betrekken bij de politiek. Die behoefte is er en hebben de kiezers duidelijk uitgesproken door ons de grootste te maken."

Zondagsrust

Wat Doe Mee! Molenlanden betreft is er in de onderhandelingen een aantal 'kroonjuwelen'. Kandidaat-raadslid Ruud den Haak: "Ieder dorp moet zijn eigen dorpsagenda krijgen, ons beleid moet lokaal zichtbaar zijn. Daarnaast willen we de onroerendezaakbelasting verlagen, met name voor onder meer verenigingen en zwembaden. Wij willen hen zo een steun in de rug geven. We willen een goede sociale agenda inbrengen, waarbij we mensen actief bij de samenleving betrekken en hen waar nodig aan de slag helpen. Ook het soepeler omgaan met de zondagsrust brengen we in. Neem een ondernemer die in de zomer op zondag met een ijscokar bij de Zijdebrug wil gaan staan; dat moet gewoon mogelijk worden."

Speciale aandacht zal er zijn voor Kinderdijk, waar Doe Mee! Molenlanden als enige in het verkiezingsprogramma een complete paragraaf aan wijdde om de toestroom van toeristen beter te reguleren en overlast tegen te gaan. En wat betreft landgoed De Hoeken in Hoornaar stelt Joke Stravers: "Feitelijk hebben wij gezegd: nee, daar wordt niet gebouwd. Er moet een plan komen met draagkracht onder de inwoners."


Geurt Mouthaan