'Cadeautje van Zederik'

INGEZONDEN BRIEF

Per kern is een bedrag beschikbaar waarvoor iets of wat gekocht, gemaakt enzovoorts kan worden als afscheidsgeschenk (en aandenken?) van de vroegtijdig ter ziele gebrachte gemeente Zederik. De Oranjeverenigingen mogen ideeën aandragen en vragen de bewoners mee te denken.

De Oranjevereniging van Ameide/Tienhoven vraagt dit ook en en lanceert zomaar een paar gedachten, zoals : kerktorens verlichten (we moeten toch zuinig zijn met elektriciteit?). Een muziektent, niet gek, doch waar? Wel is het zo dat zo'n gebouwtje (dat altijd hoger staat) gecombineerd zou kunnen worden (er onder) met een openbare toiletvoorziening. In veel plaatsen is daar een groot gebrek aan. De kosten van de investering en onderhoud kunnen worden betaald uit de opbrengst van de toeristenbelasting. Jeu de boulen doe je in Frankrijk.

Een passantensteiger in de haven is een beter idee. Dat herinnert aan de vele schippers die Ameide in het verleden ook had. Een aantal jaren geleden heeft Zederik het steiger gesloopt omdat het nodige onderhoud jarenlang was verwaarloosd. Wat dacht u van een beeld van een mandenmaker (breier)? De mandenmakerij ooit een bloeiende industrie in Ameide/Tienhoven.

Het grootste geschenk en de meest dankbare herinnering aan Zederik zou zijn: handhaven van de bibliotheek op de huidige locatie in het winkelcentrum. Dus het besluit de bibliotheek te verplaatsen naar de in aanbouw zijnde brede school (waar nog steeds breed gedragen bezwaren tegen bestaan), terug te draaien. De ruimte die dan in de nieuwe school beschikbaar komt zal door de schoolleidingen zeker nuttig gebruikt gaan worden De voor de nieuwe gemeente extra kosten zijn maar een kersenpit vergeleken bij de financiële gevolgen wanneer het lijk in de kast van Vianen tot leven komt.

Mensen, dien je gedachten en suggesties in bij de Oranjevereniging! Ook zouden we onze gedachten kunnen laten gaan over invulling van de plek waar nu de CBS De Kandelaar staat. Vanwege de grondopbrengst zullen er wel huizen gepland zijn. Om verdere verstening van de wijk te voorkomen zou ook gedacht kunnen worden aan een plantsoentje met bijvoorbeeld een vijver met fontein en enkele bankjes. Even meedenken.

Arie E. Versluis Tienhoven (nog net Zuid-Holland)