• Minister Schouten krijgt een rondleiding.
• Minister Schouten krijgt een rondleiding. Foto: aangeleverd

Minister bezoekt fabriek Graafstroom

bleskensgraaf • Minister Carola Schouten bracht maandag een bezoek aan zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf. Het bezoek stond in het teken van de kringlooplandbouw.

'De visie van de minister, de ChristenUnie Molenlanden en de werkwijze van de Zuivelfabriek kwamen mooi samen', stelt de ChristenUnie in een persbericht. Minister Schouten: "Ik zie hier in de gemeente Molenlanden bij de zuivelfabriek terug waar het met kringlooplandbouw naar toe moet. Lokale productie met lokale grondstoffen. Het gaat erom dat we de brug tussen boer en consument weer slaan."

De minister werd ontvangen door een delegatie van ChristenUnie Molenlanden en leden, directie en bestuur van de zuivelfabriek en de coöperatie DeltaMilk. Tijdens een rondleiding maakte de minister kennis met productieproces in de kaasfabriek. De zogenaamde weistraat is een innovatieve productielijn waar het afvalproduct wei op een zeer lage temperatuur geschikt wordt gemaakt als grondstof voor hoogwaardige voedselproducten. "Mooi om te zien dat er op de fabriek er al zo nagedacht wordt over grondstoffen", reageerde minister Schouten.

In de kantine ging de minister met een groep melkveehouders uit Molenlanden en andere betrokkenen bij de agrarische sector in dit gebied in gesprek tijdens een mini-symposium over de toekomst van de landbouw in Molenlanden. Minister Carola Schouten sprak haar waardering uit voor de manier waarop in Molenlanden voedsel wordt geproduceerd. "Ons voedsel is waardevol. Het aandeel van ons inkomen dat we besteden aan voedsel is sterk afgenomen, voedsel heeft daardoor bijna geen waarde meer. Het weggooien van voedsel en grondstoffen is zonde. We moeten aan het brede publiek weer overbrengen wat er gebeurt op de boerderij."