• Minister Van Nieuwenhuizen ging het gesprek aan.
• Minister Van Nieuwenhuizen ging het gesprek aan. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Minister in gesprek over verkeersdruk

vijfheerenlanden • Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Infrastructuur bracht zaterdag een bezoek aan de Vijfheerenlanden en West-Betuwe. Ze bezocht plaatsen waar verkeersdrukte wordt ervaren. VVD Vijfheerenlanden was gastheer.

De minister werd vergezeld door de verkeersgedeputeerden van Gelderland (Conny Bieze), Zuid-Holland (Floor Vermeulen) en Utrecht (Dennis Straat) en VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer Remco Dijkstra. Tijdens een rondrit werden de grootste file- en sluipproblemen (onder meer Meerkerk, Vianen en Leerdam) en uitdagingen met betrekking tot verkeersveiligheid en openbaar vervoer besproken met aanwonenden en lokale VVD-kandidaten bij de herindelingsverkiezingen.

Intensief

Naast de al voorgenomen verbredingen van de A27 en A15 is door de minister uitgelegd dat intensief wordt gewerkt aan een juiste afstemming met provincies, gemeenten en uitvoerende bedrijven om bij de uitwerking van alle plannen te zorgen voor een zo beperkte mogelijke overlast voor de weggebruikers en inwoners van de aanliggende gemeenten. In deze 'Minder Hinder Aanpak' wordt onder meer gekeken naar OV-verbindingen waarmee tijdens de werkzaamheden het verkeersaanbod kan worden gestuurd en worden afspraken gemaakt met werkgevers om het verkeersaanbod te verminderen.

Oplossingen

'De minister deelt de zorg die wij als lokale bestuurders uitten en onderschrijft de noodzaak dit gezamenlijk (gemeente – provincies – rijk) aan te pakken', meldt de VVD in een persbericht. "Alleen samen en over provinciegrenzen heen zijn structurele oplossingen realiseerbaar", stelde Van Nieuwenhuizen.

'In de komende periode zal in een aanvullend gepland overleg opnieuw worden stilgestaan bij verdere uitbreiding van korte termijn maatregelen. De directe lijn tussen VVD-bestuurders lokaal, provinciaal en in het kabinet is hier van grote toegevoegde waarde.'