SWEK niet blij met actie van de molenbewoners

kinderdijk • De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is onaangenaam verrast door de actie die molenbewoners zaterdag 10 november hielden in het werelderfgoedgebied (zie artikel hiernaast).

Woordvoerder Jan Dirk Verheij van de SWEK: "Het verwijt dat we bewoners van het werelderfgoed nergens bij betrekken, klopt niet. Het grootste bezwaar van inwoners is dat er met hen geen overleg is. Maar eerder dit jaar is er naar alle bewoners een uitnodiging gegaan. Daarin stond dat er elke laatste woensdag van de maand een inloopavond is in het dijkmagazijn, om te worden bijgepraat over de ontwikkelingen in Kinderdijk. Omdat het werelderfgoed constant in ontwikkeling is. Maar de laatste vier inloopavonden kwam er niemand. We vragen ons af waarom niet."
Voelen inwoners zich op die avonden wel voldoende gehoord? Verheij: "Onze insteek is om met hen in overleg te gaan. De avonden zijn een eerste aanzet om in gesprek te gaan over de ontwikkelingen. Om te bekijken of je er met elkaar uit kunt komen. De eerste was in mei, toen waren er drie molenaars. We geven mensen de gelegenheid om vragen te stellen. Vanuit ons is er de behoefte om met elkaar in gesprek te gaan. Maar het moet ook van de kant van inwoners komen." De stichting betreurt het dat de molenbewoners zaterdag toeristen gaan benaderen. Verheij: "Het is jammer. De toerist komt hier om een mooie dag te beleven en wordt nu hiermee geconfronteerd."