Onrust in fusiegemeenten over burgerinspraak

Dorps(be)raden bang voor keurslijf

molenlanden • De zeven dorps(be)raden in Giessenlanden hebben hun gemeente vorige maand een brief gestuurd waarin zij de Molenwaardse groepen typeren als verlengstuk van de politiek. Het kernoverleg Nieuw-Lekkerland is daar boos over.

De twee gemeenten tellen samen negentien dorpen en het stadje Nieuwpoort. Om te weten wat er in deze twintig kernen leeft, zijn er enkele jaren geleden comités gevormd die de schakel vormen tussen de dorpen en het gemeentebestuur.

Wel onafhankelijk

De Giessenlandse dorpsraden schrijven dat ze bang zijn 'dat onze werkwijze in het keurslijf van de klankbordgroepen van Molenwaard terecht komt. Daarmee gaat energie en enthousiasme verloren en wordt de teloorgang van de Dorpsraden ingeluid.' Het kernoverleg Nieuw-Lekkerland reageerde verbolgen en schreef een boze brief naar de dorps(be)raden en de gemeente.

Gevraagd om een reactie mailt secretaris Edwin de Baat dat het kernoverleg er is voor de dorpsgenoten en wel degelijk onafhankelijk functioneert, bijvoorbeeld door plannen van de gemeente kritisch te beoordelen of zelf met initiatieven te komen en die uit te voeren.

Ook over de financiën is onrust ontstaan. De Giessenlandse dorpsraden vragen in hun brief aan de gemeente om budget voor een onafhankelijk verbinder, die sparringpartner en adviesgever kan zijn en kan 'helpen het initiatief op een hoger niveau te krijgen'. Ze willen die onafhankelijke persoon zelf kunnen inhuren. Nu de gemeente zo'n verbinder in vaste dienst wil nemen, luiden de Giessenlandse dorpsraden de noodklok. Ze vinden dat daarmee hun onafhankelijke functioneren in gevaar komt.

Meer geld

Het verzoek om extra budget is de Nieuw-Lekkerlandse leden van het kernoverleg in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden het oneerlijk dat er bij de vaststelling van het budget voor de klankbordgroepen, dorps(be)raden en kernoverleggen geen rekening wordt gehouden met de omvang van de kern. Daardoor kunnen er verschillen ontstaan in het bedrag dat per inwoner beschikbaar is voor kerngericht werken. Secretaris De Baat laat per e-mail weten dat inwilliging van het Giessenlandse verzoek om extra budget dit verschil alleen maar groter zou maken.

"Voor het kernoverleg Nieuw-Lekkerland - veruit de grootste kern binnen de gemeente Molenwaard en de toekomstige gemeente Molenlanden - is dat niet acceptabel en dat hebben wij in onze brief aangegeven", aldus De Baat.

Tijdens de gezamenlijke raadsvergadering van Molenwaard en Giessenlanden op 1 november kwam het onderwerp ter sprake. Burgemeester Rinette Reynvaan vertelde de raadsleden: "De essentie is dat de dorpsraden niet gelijk zijn. Er mag ook verschil zijn. (…) De dorpsraden zijn tevreden over de samenwerking met de gemeenten." Ze beloofde de raadsleden met alle dorpsraden aan tafel te gaan. Ook zei ze: "Ik hoop van harte dat de verschillen dan boven tafel komen en dat we die kunnen behouden. Want we willen maatwerk leveren."

Afgelopen zaterdag, 10 november, was er op initiatief van het CDA in Noordeloos een bijeenkomst voor alle kernoverleggen in de twee fusiegemeenten. Het dorpsberaad Noordeloos en de klankbordgroep Goudriaan waren vertegenwoordigd. CDA'er Teunis Jacob Slob: "Het was zeer nuttig om opnieuw bevestigd te zien dat er diversiteit is, dat de groepen op hun eigen manier activiteiten ontwikkelen. Eigen invulling hoort bij de eigenheid van de kernen. Benut die energie vanuit de kernen. Dat is de kunst in de nieuwe gemeente, om met meer kernen die kwaliteit te behouden." Ook de onafhankelijk verbinder kwam ter sprake. "De dorpsraden hechten eraan dat die de vrijheid heeft onafhankelijk te overleggen. In Goudriaan zou men dat ook graag willen. Ik heb het gevoel dat dit in meer kernen zo ervaren wordt." Over de financiering: "Bij de vraag of een dorpsraad ergens geld voor krijgt, is een goed plan meer bepalend dan de vraag of een kern groot of klein is."