Extra onderzoek naar PFOA

molenlanden • De colleges van Giessenlanden en Molenwaard hebben besloten tot extra onderzoek van bodem en water. De aangetroffen gehalten in vorige onderzoeken zijn vrijwel overal laag. Wel zijn er nog steeds veel vragen.

In de hele regio komt PFOA voor. Dat is duidelijk geworden uit eerdere onderzoeken. Via de wind en de regen is de stof PFOA in het verleden neergekomen in een breed gebied rond en benedenwinds van de fabriek DuPont/Chemours. In een eerder onderzoek werd een wat hoger maar niet bedreigend PFOA-gehalte aangetroffen in een berm aan de Polderweg West, tussen Molenaarsgraaf en Bleskensgraaf (92 microgram per kilo). Extra bodemonderzoek in de directe omgeving laat hogere concentraties zien (maximaal 320 microgram per kilo). Er is gezocht naar een logische, anders dan via de wind en regen, historische verklaring voor de hogere gehalten in dit gebied. Deze is nog niet gevonden, daarom volgt nader (historisch) onderzoek.
De gemeente vindt het belangrijk om een gebiedsdekkende kaart te hebben. Daarom volgen er nog steekproeven in Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Arkel. Ook volgen er nog extra bodemmonsters rondom enkele locaties waar eerder iets hogere waarden van PFOA zijn gevonden (circa 50 microgram per kilo).