Woningbouw Bleskensgraaf?

Als lid van de klankbordgroep van Bleskensgraaf ben ik zeer teleurgesteld en ik niet alleen, als het gaat over de raadsvergadering van de gemeente Molenwaard van 30 oktober 2018, waarvan het verslag staat in het Kontakt van 1 november 2018.

Als klankbordgroep zijn we al een aantal jaren bezig geweest met inventarisatie van de woningbehoefte in Bleskensgraaf. Dit is gebeur in overleg met Tablis, over huren en koopwoningen voor starters en doorstromers; voor allen die graag een andere of een eerste woning zouden willen hebben.

We hebben inloopavonden gehouden over wonen en peilingen gehouden. De wethouder is een paar keer langs geweest. De SGP heeft een avond belegd over nieuwe woningen en de vraag waar een nieuwe wijk moet komen, De gemeente heeft dit jaar twee inloopavonden gehouden. Dus bij elkaar zijn er wel zes tot acht avonden geweest als het gaat over woningbouw in Bleskensgraaf.

Om het dorp centraal te houden is gekozen voor een grote wijk aan de westkant, tot voorbij de molen, de wetering van het gemaal tot aan de achtergrens van de woningen wat nu ook de grens van de woningen is aan de noordkant, rekening houdend met de molen, langs de weg een strook groen met ijsbaan en een wandelpark, zodat de groene blik behouden blijft.

Een wijk met genoeg parkeerruimte en genoeg laadpalen voor elektrische auto's en zonne-energie. Een grote wijk zodat we jaren vooruit kunnen. Wel met een plan voor die wijk, zodat we niet straatje aan straatje krijgen zoals nu ons dorp er uit ziet,

Maar met groen, diverse soorten woningen voor starters en 2 onder 1-kappers en vrijstaande woningen, en telkens in die wijk een stukje bebouwen. Je ziet het ook in andere plaatsen een wijkje van 30 huizen en om de vier jaar weer zo'n wijkje bouwen. Dan is er voor alle woningzoekenden een huis.

Maar nee dus. Zonder dat er maar één partij met de klankbord overlegd heeft. En alle partijen willen in de nieuwe gemeente graag klankbordgroepen en wijkteams hebben, maar als die nu niet gevraagd worden voor advies, hoe moet dat straks dan?

Eén partij roept wat en iedereen knikt mee, geen partij die tegen gas gaf. Huiswerk niet gemaakt? Zelfs onze voorzitter van de klankbordgroep liet ons geluid niet horen, hoe teleurstellend! Voor ons! Ze heeft onze mening niet vertegenwoordigd, helaas een gemiste kans voor al ons werk als klankbordgroep.

De wethouder gaat weg, het plan moet terug, dus we hebben als Bleskensgraafse woningzoekenden een flinke achterstand opgelopen, dank u. En de jongeren trekken zodoende weg, en wordt Bleskensgraaf een grijs dorp zonder jonge gezinnen? Wilt u dat?

De achterliggende zes jaar heeft geen enkele politieke partij (behalve de SGP) iets gedaan om de woningbouw mogelijk te maken in Bleskensgraaf! De bewoners die geen wijk in het westen willen; naar het oosten kan niet, want daar staat een watermolen op de grond, de korenmolen staat hoog en de woningen laag.

Een wijk in het noorden, ver bij het dorp centrum vandaan? Nee zei de klankbordgroep en velen met ons. Er staan veel namen op de petitielijst tegen woningbouw in westen en ik nodig ze hierbij uit om in de klankbordgroep zitting te nemen, dan ga ik ermee stoppen.

Ik wens de nieuwe gemeenteraad veel wijsheid toe bij alles wat er gedaan moet worden voor de nieuwe gemeente Molenlanden.

A. van Huuksloot
Bleskensgraaf