• Een archieffoto van de Slingelandse Plassen.
• Een archieffoto van de Slingelandse Plassen. Foto: Geurt Mouthaan

Veel vragen over Slingelandse Plassen

bleskensgraaf • De Natuur- en Vogelwacht 'de Alblasserwaard' (NVWA), Den Hâneker en raadsleden hadden woensdag tijdens de raadsvergadering van Giessenlanden en Molenwaard veel vragen over de toekomst van de Slingelandse Plassen in Goudriaan.

Sinds 1 maart zijn de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden eigenaar van de Slingelandse Plassen. Vanaf 2019 gaat Molenlanden het gebied ook zelf beheren. Diverse partijen hebben zich opgeworpen om bij te dragen aan beheer en onderhoud. Bij monde van Jacques Verhagen vroegen de NVWA en Den Hâneker om duidelijkheid over het gemeentelijk beleid.

Geen terugkoppeling

Verhagen vertelde de raadsleden: "Een aantal ondernemers en maatschappelijke organisaties onder de naam 'Consortium Slingelandse Plasssen' bogen zich over een duurzame invulling van het gebied. Jos van Oosten kwam namens het consortium met een aantal ideeën, maar terugkoppeling vond helaas nimmer plaats."

Het consortium legde in februari 2016 een offerte neer voor het beheer, maar kreeg daarop formeel nooit een reactie, aldus Verhagen. "Die offerte is door beide raden omarmd. Onze vraag aan u is om dat nogmaals te doen en onze offerte te honoreren, zodat de partijen met elkaar voor het gebied kunnen zorgen. Er is ons door een ambtenaar gezegd dat de uitvoering bij een aannemer wordt neergelegd. Staatsbosbeheer, schaapherder Huug Hagoort, de hengelsportvereniging, de wildbeheereenheid, Den Haneker en de NVWA vonden elkaar. Zonder dat de gemeente open kaart speelt over waar het naartoe gaat. Betrokken burgers worden gepasseerd. Onze oproep: laat samenwerkende partijen het beheer van het gebied uitvoeren."

Wethouder Kees Boender vertelde de raad: "De heer Verhagen en ik hebben een aantal keren contact gehad. Er is overleg gaande, met de partijen die hij noemde. Er wordt gewerkt aan een onderhoud- en beheerplan. Volgende maand is het klaar en komt het op de collegetafel. Er is geen keuze voor een aannemer gemaakt. Er is gezegd: in ruime mate wordt ruimte geschapen voor vrijwilligers om medewerking te verlenen, ook mensen met een beperking willen we er een positie in geven. Er is ook gezegd: we moeten nagaan in hoeverre het nodig is er een aannemer bij te betrekken."

Boender beloofde dat het college met een plan van aanpak zal komen en de raad daarover zal informeren. "Over dat plan willen we voor de raad een presentatie geven en in gesprek komen."

Johan de Kruijk: : Is het de intentie van het college dat een maatschappelijke partij de grote kanshebber is om straks het beheer en onderhoud uit te gaan voeren?" Boender: "Ja."

Meer op: www.hetkontakt.nl.