Raden: Hoornaar voorlopig vergaderlocatie

bleskensgraaf • De raden van Giessenlanden en Molenwaard kozen woensdag 31 oktober het gemeentehuis in Hoornaar als tijdelijke vergaderlocatie voor de raad Molenlanden.

Er is een tijdelijke plek nodig omdat de locatie in Bleskensgraaf eerst verbouwd moet worden. In mei dit jaar kozen de raden De Spil in Bleskensgraaf voor de huisvesting van collegeleden, medewerkers en raadsvergaderingen. Op een kavel achter De Spil komt nieuwbouw. De verwachting is dat de nieuwbouw en verbouwing medio 2021 gereed zullen zijn.

De raden lieten voor tijdelijke huisvesting twee opties onderzoeken: zalencentrum het Bruisend Hart in Hoornaar en de raadzaal in het gemeentehuis van Hoornaar. Een voordeel van het Bruisend Hart is de grotere ruimte, maar nadeel is de onzekere internetverbinding en er is geen beelduitzending mogelijk. Voordelen van het gemeentehuis Hoornaar zijn onder andere: geen huurkosten en er is op vrij korte termijn beelduitzending mogelijk. Ook is de ict-verbinding stabiel. Nadeel is de krappe ruimte.

Vergaderen in het Giessenlandse gemeentehuis is goedkoper. Bij keuze voor het Bruisend Hart zou Molenlanden 119.780 euro moeten betalen, gebruik van het gemeentehuis in Hoornaar kost 96.230 euro (beide tot en met mei 2021). De aanschaf van audiovisuele middelen wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Overigens moet Molenlanden in januari en februari sowieso gebruik maken van het Bruisend Hart, want de raadzaal in het gemeentehuis van Hoornaar moet een beetje verbouwd worden. Corné Egas (SGP) vond dat het 'ook emotionele waarde heeft om een bestaand gemeentehuis te gebruiken'. Hij vroeg zich wel af: "Voltooiing van de permanente locatie is 2,5 jaar verder, dat is wel een lange tijdspanne." Burgemeester Dirk van der Borg: "U moet beseffen: 2019 is het al heel gauw. We zullen het jaar 2019 denk ik nodig hebben om de verdere voorbereiding te treffen voor de herhuisvesting. Op zijn vroegst zal er eind 2019 gebouwd kunnen worden. Dus je zit al heel gauw in 2020." Meer op: www.hetkontakt.nl.