• Martine biedt een onpartijdig oor aan beide partijen.
• Martine biedt een onpartijdig oor aan beide partijen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Professionele hulp bij echtscheiding

giessenburg • Martine van Noordennen uit Giessenburg weet uit eigen ervaring hoe moeilijk een periode van echtscheiding is. Als mediator en scheidingsspecialist wil ze betere hulp bieden dan ze zelf kreeg.

"Ik ben drie jaar geleden heel onverwacht gescheiden", vertelt ze. "Toen we na contact met een mediator afspraken op papier hadden staan, was nog niet alles goed besproken. Bijvoorbeeld over het moment waarop de kinderen een paar jaar ouder zijn geworden. Ik dacht: het overleg had anders gekund."

Toen Martine na haar scheiding weer een nieuwe balans had gevonden, merkte ze dat haar oude baan geen voldoening meer bood. "Ik ben de opleiding basis-mediator gaan volgen. Daar leerde ik gesprekstechnieken. Ook met vrienden en familie ging ik andere gesprekken voeren; terwijl ik vroeger in een verhaal mee ging, stel ik nu prikkelende vragen, waardoor die ander na gaat denken."

Familie-mediator

Om cliënten nog beter te kunnen helpen, volgde Martine ook de opleidingen familie-mediator en scheidingsspecialist, zodat ze mensen kan adviseren bij alle praktische zaken die bij een scheiding geregeld moeten worden. "Er komt zoveel op je af, onder andere op het gebied van financiën, woonruimte en de zorg voor kinderen. En het is emotioneel. Destijds heb ik zelf veel opgezocht op internet. Dankzij mijn opleiding kan ik met oplossingen komen en neutraal advies geven, op financieel en juridisch gebied. Ook een paar jaar na de scheiding."

Martine zet opties op een rijtje die passen binnen de financiële mogelijkheden. "Gaan ze allebei naar een koop- of huurwoning bijvoorbeeld? En voor welke toeslagen komen ze in aanmerking? Aan de hand van het overzicht kunnen cliënten zelf beslissen wat ze het meest aantrekkelijk vinden."

Emotionele kant

Ook aandacht voor de emotionele kant van het proces vindt Martine belangrijk. "Iedereen maakt een fase van rouw door tijdens een scheiding. Maar de één zit soms al verder in de rouwverwerking dan de ander, omdat hij of zij voor zichzelf al eerder het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan. Als ik dat uitleg, krijgen mensen meer begrip voor elkaar. Het is belangrijk dat beide verhalen op tafel komen." Een kennismakingsgesprek is gratis.

"Ik vind het belangrijk dat het klikt, zodat cliënten zich op hun gemak voelen. Ik werk op verschillende locaties in de regio, bij mensen thuis afspreken kan ook." Meer informatie: 06-42664225 of info@noordennenmediation.nl en www.noordennenmediation.nl