• Kerkkoor Hoornaar in de hervormde kerk te Hoornaar.
• Kerkkoor Hoornaar in de hervormde kerk te Hoornaar. Foto: Geurt Mouthaan

Hoornaars koor viert 75e verjaardag met Bach en Telemann

Jubileumconcert Kerkkoor Hoornaar

hoornaar • Even terugrekenen leert dat de 'geboortedatum' van Kerkkoor Hoornaar middenin de Tweede Wereldoorlog ligt. De bezetting van de Duitsers had ook direct te maken met de oprichting van het koor, vertelt bestuurslid Gerda Klink. "Er was al een koor in Hoornaar, maar dat weigerde zich aan te melden bij de Kultuurkamer, ingesteld door de bezetter. Dominee Samson, toen predikant in ons dorp, vond dat er juist in de moeilijke oorlogsjaren gezongen moest worden. Daarom richtte hij een kerkkoor op. Zo'n koor hoefde niet ingeschreven te worden bij de Kultuurkamer en mocht alleen tijdens erediensten zingen."

Evensong

Zingen in kerkdiensten bleef een rode draad in de optredens van Kerkkoor Hoornaar. In de loop van de jaren kwamen daar andere uitvoeringen bij, zoals onder meer in Het Gasthuis te Gorinchem en in De Zes Molens, het nieuwe woonzorgcomplex in Hoornaar. Daarnaast begon het muziekgezelschap in 2008 als eerste in de Alblasserwaard met het verzorgen van zogenaamde evensongs, een muzikale dienst met (samen)zang en gesproken tekst, afkomstig uit de Anglicaanse traditie. "Dat werd later door andere koren overgenomen. Ze komen nu veel vaker voorbij", knikt dirigent Hans Houtman.

Het aanvangstijdstip veranderde trouwens ook in die 75 jaar. Van de avond werd dit 16.30 uur. "Zeker in het begin betekende dit een verdubbeling van het aantal bezoekers. Blijkbaar schikt dit voor veel bezoekers beter dan 's avonds."

Jan Bonefaas

Houtman volgde alweer jaren geleden Jan Bonefaas op, de Gorcumse dirigent en organist die Kerkkoor Hoornaar jarenlange leidde en muzikaal vormde. Onder zijn leiding deed het koor ook mee aan concoursen en maakte het deel uit van de verenigde koren die Bonefaas dirigeerde. "We zongen toen ook werk van hem, dat hij voor ons koor schreef. Daarnaast brachten we vooral werken uit de romantiek", vertellen de bestuursleden Jentine Kraaijveld, Jetty Versluis en Gerrit Vis. "Klassieke muziek was en is altijd onze keuze. Inmiddels is de hoofdmoot van wat we zingen afkomstig uit de negentiende eeuw en vooral uit Engeland." Gerda Klink vult hen aan: "Iedereen is welkom bij ons koor, er zijn geen voorwaarden. Al ligt het niveau en het tempo van instuderen wel hoog. Als je noten kunt lezen, is dat wel een voordeel."

Streven naar muzikale professionaliteit; dat past bij Kerkkoor Hoornaar. Het zorgt ervoor dat het koor volgens dirigent Hans Houtman een unieke klank in de regio heeft. Tegelijkertijd gaat dat naadloos samen met gezelligheid. "Er is meer dan genoeg ruimte voor grappen en grollen, humor speelt een belangrijke rol. Het sociale aspect is heel belangrijk. Veel leden zijn ook al lang lid."

Het koor was nooit massaal; het maximum aantal leden lag zo rond de vijftig. Maar net als andere koren zijn er bij Kerkkoor Hoornaar wel zorgen over het voortbestaan. "We zitten nu op ruim dertig zangers en zangeressen. Vooral bassen zouden we heel goed kunnen gebruiken. Maar daar zijn we niet de enige in; mannen kunnen overal terecht." Het jubileumconcert is voor degenen die kennis willen komen maken daarvoor een perfecte gelegenheid. "Centraal staat muziek uit de barok, van Bach, Telemann, Vivaldi en Pergolesi. Stukken van hoog niveau, maar wel bekend en gemakkelijk in het gehoor liggend. En we krijgen muzikale ondersteuning van drie hele goede solisten en een professioneel barokensemble. Het is voor ons de eerste keer dat we zo groots uitpakken, dus we kijken er erg naar uit."

Voorverkoop

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 3 november in de hervormde kerk van Hoornaar. De aanvang is 16.30 uur. De entree is 17,50 euro (15 euro in de voorverkoop). Studenten betalen 10 euro en kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.


Geurt Mouthaan