VHL-raden bespreken Participatiewet

vijfheerenlanden • Avres gaat waarschijnlijk per 1 januari 2020 de Particiaptiewet voor heel het territorium van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden uitvoeren. In 2019 blijft de gemeente echter nog wel een jaartje lid van de Utrechtse aanbieder WIL (Werk en Inkomen Lekstroom).

Vanaf 2020 maakt de gemeente Vijfheerenlanden ook nog wel gebruik van de diensten van WIL, via zogenaamde dienstverleningsovereenkomsten. Het onderwerp is dinsdagavond besproken in het VHL Beraad. Dat leidde nog niet gelijk tot een eenduidig advies. Het voorstel komt nu nog terug in de gemeenteraden van Leerdam, Zederik en Vianen. De colleges van de drie fusiegemeenten willen de dienstverlening aan inwoners die gebruik maken van voorzieningen voor werk en inkomen op tenminste gelijk niveau continueren. "Het uitgangspunt van de gemeente Vijfheerenlanden is dat deze medewerkers zo veel als mogelijk blijven werken op hun huidige werkplek."

De keuze voor ofwel Avres en WIL was de afgelopen reden voor een behoorlijke clash tussen de gemeenten Gorinchem, Giessenlanden en Molenwaard enerzijds en de Vijfheerenlanden-gemeenten anderzijds. Aanvankelijk was er bij de Vijfheerenlandense gemeenten een voorkeur om de keuze over te laten aan het nieuwe college en raad van de fusiegemeente.

Die besluiteloosheid vonden de Alblasserwaardse gemeenten onacceptabel. De plooien zijn inmiddels weer aardig gladgestreken. "Het heeft te lang geduurd", erkende wethouder Arie Donker (Zederik) dinsdag tijdens de behandeling van het voorstel. Een mogelijke keuze voor WIL zou grote gevolgen hebben, omdat het voortbestaan van Avres in het geding komt. Hardinxveld is al uitgetreden, Lingewaal gaat dat waarschijnlijk ook doen. En dan blijven alleen Gorinchem en de nieuwe gemeente Molenlanden over.