vrijdag 19 oktober

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 22.00 uur is er het Auticafé.

Purper in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Theatergroep Purper, de grand old dame van het cabaret, verzorgt een optreden. Purper's Passie is een show vol sketches en liedjes, gemaakt en gespeeld met passie. Entree 26 euro, info www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 20 oktober

Schoolreünie Wijngaarden
13:00, Wijngaarden. In en rond christelijke basisschool De Zaaier vindt een reünie plaats. Een bezoekje aan het oude schoolgebouw aan het Oosteinde is dan ook mogelijk. Oud-leerlingen, oud-medewerkers en/of oud-bestuursleden zijn welkom. Aanmelden kan tot 1 oktober via www.christelijkonderwijswijngaarden.nl. Daar zijn ook oude foto's te bekijken. Telefonisch aanmelden voor de reünie kan via Margriet Koorevaar, 0184-418569.

Jubileum Geschiedkundige Vereniging
13:45, Gessenburg. De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen viert het feit dat de vereniging veertig jaar geleden werd op gericht. 'Samen met onze leden vieren we dat in De Til', meldt het bestuur. 'Heeft u ook belangstelling voor historie? Vier de middag dan met ons mee.' Het feestprogramma is vanaf 13.45 uur toegankelijk voor belangstellenden. Om 14.00 uur treedt eerst de folkband Shepherd's Pie op. Vanaf 14.30 uur vertoont de Geschiedkundige Vereniging aan de hand van een filmimpressie een visuele rondgang door de twee dorpen in de jaren zestig, zeventig en tachtig. 'Daarna is er alle gelegenheid om meer informatie over de vereniging te krijgen en met ons de jubileumdag af te sluiten.'

Michael Prins in De Vijf Lelies
19:30, Streefkerk, De Vijf Lelies. Singer-songwriter Michael Prins geeft een concert met zijn band. De oud-inwoner van Streefkerk zal nummers van zijn derde album 'It's murder, guilty of killing sweet emotion' spelen, evenals nieuwe nummers. Entree: 17,50 euro. Kaarten: via eventbrite.nl

Bingo in De Beemd
20:00, Oud-Alblas, dorpshuis De Beemd. De Bingocommissie Oud-Alblas houdt de eerste in een serie van zes bingoavonden. Er zijn prijzen te winnen; voor de laatste ronde is een grotere prijs beschikbaar. De entree is gratis. Later binnenlopen mag ook.

Concert Muzikale Sche(r)ts Canticum
20:00, Alblasserdam, Havenkerk. Kamerkoor Canticum Amicorum brengt een concert met geestelijke en niet-geestelijke muziek. Een van de hoogtepunten is het Deconstructing Johann, een komisch stuk van Runswick over J.S. Bach. In het voorprogramma staat het opleidingskoor Belle Magali van Ilona van Grondelle-de Kievit. Zij zingen onder meer muziek van John Rutter. Kaarten: via www.canticumamicorum.

Oktoberfest in Lexmond
20:30, Lexmond. De oranjevereniging houdt samen met Huis het Bosch een Oktoberfest. 'Met Musik, Bier und Bratwurst zijn de omstandigheden meer dan goed om heel veel Spaß te maken', melden de organisatoren. De muziek wordt die avond verzorgd door Die Geile Mädeln, De Lawineboys en DJ Patrick. De organisatoren hopen op het begin van een nieuwe lange traditie. 'Voor een Oktoberfest geldt natuurlijk een kledingvoorschrift. Lederhosen en geblokte bloes voor de mannen en de dames natuurlijk in een moderne dirndl (jurk) met toebehoren. Vriendengroepen komen vaak in gelijksoortige kleding/kleuren.' Het Oktoberfest begint om 20.30 uur in Huis Het Bosch . De kaartverkoop is al volop in gang. Kaarten zijn te koop via de webshop van Oranjevereniging Lexmond: oranjevereniging-lexmond.nl/oktoberfest/

zondag 21 oktober

Open Deur Dienst
9:30, Nieuw-Lekkerland. In de hervormde gemeente Maranatha, Mattenbies 1 vindt een Open Deur Dienst plaats. Het thema is 'Bouwers gezocht'. Voorganger is dominee G.J. van Beek. Er is kinderoppas. Na de dienst is er gelegenheid om koffie of thee te drinken.

Marlous Lazal in Peeriscoop
16:00, Gorinchem. In Theater Peeriscoop brengen Marlous Lazal & De Mannen van de Tango de muziekvoorstelling 'Heimwee'. De entree is 12,50 euro. Info: www.peeriscoop.nl.

maandag 22 oktober

Lezing Groei en Bloei
20:00, Gorinchem, wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141. Hub Driessen vertelt bij Groei en Bloei Gorinchem over vaste planten die lang en/of laat en/of veel bloeien. Iedere bezoeker krijgt een syllabus met daarop de namen van de besproken planten. De entree is 3 euro.

dinsdag 23 oktober

Huis van de Waard Liesveld
9:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop voor een kop koffie of thee, een spelletje en een gesprek

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A94. Tot 12.00 uur: inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje, mini-bibliotheek. Info: www.huisvandewaard.nl

Vakantie Bijbel Club in Molenaarsgraaf
13:30, Molenaarsgraaf. Kinderen zijn welkom in De Rank, aan het Kerkepad 1. Op het programma staat deze dag samen zingen, theater, speuren en de deelnemers gaat ook spellen doen. Medewerking verleent het christelijk kindertheater Onwijz. De Vakantie Bijbel Club duurt tot 16.00 uur.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een kopje koffie, praatje, spelletje of een andere activiteit.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Vrouwen van Nu Meerkerk
19:45, Meerkerk, De Linde. Bij Vrouwen van Nu Meerkerk vertellen Cok en Elly Verhoef over de fietsreis die zij naar Marokko maakten. Het fietspaar bezocht al vijftien landen. Te gast zijn de leden van Passage.

Lezing 'Sky of Hope' in Arkel
20:00, Arkel. Op uitnodiging van de Historische Vereniging Arkel en Rietveld houdt Peter den Tek een lezing over 'Sky of Hope' in De Lingehof. Den Tek vertelt over de luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog boven de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Hij licht hier enkele dramatische verhalen uit waarbij het persoonlijk aspect van de vliegeniers het belangrijkst is. Entree niet-leden 2,50 euro.

woensdag 24 oktober

Koersbal en spelmiddag in De Strevenaer
9:45, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren. Vanaf 14.00 uur is er een spelmiddag voor senioren.

Dorpskamer Giessenburg
10:00, Giessenburg, Tilplein. Tot 12.00 uur is er de NAH-inloopochtend (niet aangeboren hersenletsel). Van 14.30 tot 16.30 uur is de bibliotheek open en van 19.30 tot 20.30 uur is er 'Samen praten, samen leren'.

Wandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een wandeling voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Zij gaan - als het weer meezit - een rondje lopen van zo'n 4 kilometer, door het natuurgebied achter De Schaapskooi. Voor de jongere kinderen, onder begeleiding van een (groot)ouder, is er een programma met een kortere wandeling. Deelname kost 2,50 euro, inclusief een consumptie. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Plaatsnamen raden
19:45, Hoornaar, Het Bruisend Hart. De dames van Vrouwen van Nu Hoornaar raden aan de hand van voorwerpen zoveel mogelijk plaatsnamen. De dames van de afdeling Hoogblokland zijn te gast. Entree niet-leden 5 euro.

Open Tafel
12:30, Nieuw-Lekkerland, Waellant. In 't Waellant aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland wordt op woensdag 24 oktober weer een open tafel gehouden voor mensen van 55 jaar en ouder uit Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Organisatie is in handen van de L. en N. Smit's Stichting. Aanmelden kan tot maandag 22 oktober 10.00 uur. Voor aanmelden, vervoer naar 't Waellant en/of meer informatie: de balie van het Service- en Informatiepunt van de L. en N. Smit's Stichting, iedere werkdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur. Telefonisch te bereiken op 0184-689360.

De Rattenvanger in Peeriscoop
14:00, Gorinchem. Ida van Dril & Michiel Schreuders brengen voor kinderen vanaf 6 jaar de voorstelling 'De Rattenvanger' in Theater Peeriscoop. De entree is 8,50 euro. Info: www.peeriscoop.nl.

Ouderenmiddag over veiligheid Hoornaar
14:30, Hoornaar. Het Ouderencomité Hoornaar houdt een middag over veiligheid in en rond het huis. Medewerking aan deze bijeenkomst verlenen de Brandweer en medewerkers van het fonds Slachtofferhulp. Zij gaan in op vragen als 'Hoe ontstaat brand? En wat doe je dan?' Ook wordt er aandacht besteed aan wat de beste hulpverlening voor slachtoffers is. De middag is in Het Bruisend Hart.

Passage Nieuwland/Leerbroek
19:45, Nieuwland, Het Brandpunt. Mevrouw Madelene Bikker verzorgt deze avond een presentatie over laaggeletterdheid. Na de pauze is er een interactieve verwerking.

'Geloven met een beperking'
20:00, Meerkerk, Ichthuskerk, Burgemeester Sloblaan 23. Arie Huizer vertelt hoe het is om als gelovige te leven met een handicap. Er is gelegenheid om met hem hierover in gesprek te gaan.

donderdag 25 oktober

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Van 13.30-14.15 uur: Bewegen 60+. Daarna inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje, sjoelen. Vanaf 14.30 uur Breicafé De Insteek. Vanaf 17.30 uur gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2 euro. Mee-eten: Dini Resseler, 0184-641769.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een kopje koffie, praatje, spelletje of een andere activiteit.

Breicafé in Multistee
Breicafe... ook als u niet van handwerken houdt bent u welkom voor een bakkie thee of koffie of een gezellig praatje.

Huis van de Waard Liesveld
16:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop voor een kop koffie of thee, een spelletje en een praatje. Aansluitend wordt er een warme maaltijd klaargemaakt. Opgeven: 0184-662704 of 06-24153783.

Dorpskamer Giessenburg
18:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 19.30 uur is de bibliotheek open.

Lezing over de Jodenvervolging
20:00, Giessenburg, Til. De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen houdt een lezing over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Vragen als 'Hoe is het mogelijk dat voor zo'n lange tijd zulke gruwelijke misdaden zijn gepleegd, met als enige motief pure haat? En hoe ging dit in zijn werk? Is zoiets vandaag de dag nog mogelijk?' komen aan bod. Entree niet-leden 2 euro.